StoryEditorOCM

u DubrovnikuEntuzijast Enio Kapidžić koji ručno obnavlja barku izgrađenu 1927. godine

Piše M. I.
16. svibnja 2023. - 10:30

Obnova starog broda za svaku je pohvalu, a ovaj put zaslužuje je entuzijast Enio Kapidžić koji ručno obnavlja barku izgrađenu 1927. godine, piše HRT.

Barka je duga 7,5 metara, široka samo dva metra, stonska gradnja, model veslarica. Izgrađena je 1927. godine. Bila je u posjedu obitelji Vitković iz Brijeste sve do 90-ih godina prošlog stoljeća kada je prodana u Žuljanu gdje je služila kao radna barka. S njome su se vadile mreže i ribarilo Enio Kapidžić je u to vrijeme tražio barku, htio je baš drvenu, staru - i pronašao je u Žuljani.

Barku Naprijed Enio je kupio 2001. i lijepih 15 godina na njoj uživao. Bila je privezana u gradskom portu, ali onda je za olujnog juga u sudaru sa susjednom jedrilicom bočno došlo do oštećenja i morala je van mora. Od tada Enio ima svoju malu radionicu gdje umirovljeničke dane krati popravljajući i obnavljajući svoju barku.

- Prvo moram zahvalit udruzi Nazbilj koja mi je posudila mašinicu. Bez nje ne bi mogao ništa raditi, radio bi sporije. Drva imam, sve murva, slučajno sam naletio i kupio. To je danas nemoguće nabaviti. Murva je bila posječena 10 godina, a ja sam je kupio prije 30. To je drvo prve kvalitete, objasnio je Kapidžić.

- Barka je baš rađena od murve i od dobre borovine tako da su madijeri sačuvani izvanredno. Madijeri su oplata, a korbe su propale, interesantno, iako su od murve, istaknuo je.

- Imam ponudu od tri meštra koja rade plastiku da je zamotaju u plastiku. Odbio sam to. Da sam prihvatio ona bi sad plivala i ne bi više bila ta barka, dodao je.

A pomogao bi mu i dobar marangun da ga malo savjetuje u poslu oko barke. Ovako sam previše luta u pronalasku rješenja u obnovi. Potrajat će još godinu dana najmanje kako bi se ona dovela u red i ponovno zaplovila.

20. travanj 2024 18:21