StoryEditorOCM

DALJINSKO PLIVANJEEuropski kup prvi put se pliva u Hrvatskoj: ‘Svi su impresionirani ražanačkim morem!‘

Piše Ivica GJERGJA/Zadarski.hr
29. srpnja 2024. - 11:11

Poslije svjetskog i europskog prvenstva, europski kup najjače je natjecanje u OPEN wateru. Zanimljivost je u tom što se ove godine po prvi put od neovisnosti Europski kup pliva u Hrvatskoj. Posljednja, peta utrka pliva se u Ražancu 21. rujna. Na ovu „temu“ smo razgovarali s predsjednikom Saveza za daljinsko plivanje Hrvatske, profesorom Draženom Adžićem.

- Očekujemo da će na ovu manifestaciju u Ražancu doći sve najjače europske reprezentacije, a  pored naše reprezentacije najveći favoriti su Francuska, Njemačka, Italija i Mađarska. Hoće li doći najbolji plivači to ne znamo iz razloga što oni tijekom tih pet trka „love“ bodove u kojima je fond nagrada bogat, pa se tako prvo mjesto premira sa 2500 eura, a na posljednjoj trci se gleda ukupan broj bodova i dijeli se veći nagradni fond koji je 25 000 eura, priča nam Adžić.

Kako ste dobili organizaciju ovako jednog veliko događaja u daljinskom plivanju u Ražancu?

-Moram reći da smo mi ovu organizaciju dobili spletom sretnih okolnosti, jer je ova utrka trebala biti u Izraelu. S obzirom na stanje u kojemu se Izrael nalazi, brzo smo reagiralikao Savez i u suradnji s Plivačkim savezom Hrvatske - krovnom organizacijom svih vodenih sportova u Hrvatskoj, Josipom Varvodićem predsjednikom HPS-a i dopredsjednikom europske plivačke federacije, prijavili smo se te dobili organizaciju ove utrke u Ražancu.

Nije to baš išlo tako lako, što ste sve "izdržali" za organizaciju?

- Kod nas u kontroli je i prije deset dana bila europska sudačka federacija da vidi i uvjeri se gdje je to Ražanac. Prajer iz Italije, te tajnik Apostolos iz Grčke, vidjeli su infrastrukturu gdje će plivači biti smješteni i bili su jako zarovoljnu. Bit će smješteni u vili 4 M u Rtini Miletićima, koja zadovoljava sve kriterije, a to je da ima minimum tri ili četiri zvjezdice.

Plivat će se u portu do luke Ražanac šest krugova po 1666 metara što iznosi ukupno 10 km, a što je Olimpijska disciplina – najjača disciplina u daljinskom plivanju. Pored ovoga zadali su nam neke kriterije da za tu utrku trebamo imati najmanje 25 domaćih sudaca, najmanje 15 brodova, dva jet skija, ronioce, kanue, šatore, videozid.

Smatram i uvjeren sam da to uz pomoć Saveza i Ražanca neće biti problem, iako su to veliki zahvati. Kako je ovo prva godina, trebat će uložiti najviše sredstava upravo u taj dio. Trebat će napraviti i ponton kuda prolaze plivači, a odakle im treneri daju piti te velike bove koje trebaju biti 2 m visoke. Vjerujem da sve neće biti problem i uvjeren sam da ćemo biti dobri domaćini.

Znate li sada tko dolazi?

-To ne znamo sa sigurnošću, no „šuška“ se da će biti eminentni daljinski plivači iz najboljih zemalja daljinskog plivanja. Na stazi ćemo montirati tribine koje su doslovno tri metra udaljene od plivača, što nije uobičajeno. Vi na drugim utrkama ne možete vidjeti plivača kad dolazi u cilj. Tribine će biti montirane na rub rive, a plivači će prolaziti ispod njih. Kada smo im rekli da ćemo imati najmanje 300 do 500 gledatelja komisija je bila oduševljena – nisu mogli vjerovati, jer to nisu nigdje doživjeli. Hoće u Ražancu.

Kad ste spomenuli Ražanac, koji gradovi su dosad organizirali ovakvo natjecanje?

-Što vam reći Ražanac se ovim „upisao“ u kartu europe daljinskog plivanja. Uz bok je velikim gradovima koji su već organizirali ovako plivanje, a to su Beograd, Istanbul, Barcelona te Italija koja je njihova baza plivača. Ražanac im je kao malo mjesto uz bok, što je za svaku pohvalu i divljenje. Da se malo našalim, kad su pitali gdje je taj grad, mi smo im rekli da je to mjesto od 1000 stanovnika. Bili su ugodno iznenađeni susretljivošću ražanačkih ljudi te impresionirani kakvoćom i bistrinom mora, kazao je Adžić.

Iznimno sam sretan i ponosan što će se ovakva europska manifestacija organizirati pod okriljem Hrvatskog saveza daljinskog plivanja. Sport nas spaja, open water je sport koji je sve popularniji, a ova mladost koja ga upražnjava daje nam inspiraciju. Već sad mogu reći da s nestrpljenjem očekujemo dolazak svih ekipa u srce Hrvatske, u Ražanac. Budite sigurni, tu smo za vas. Želim puno sreće svima i neka najbolji pobijede, zaključio je Dražen Adžić.

16. rujan 2024 20:56