StoryEditorOCM

raj za jedrenjeFantele na Atlantiku bruse formu za velike regate: ‘Ovdje možeš na moru okusiti baš sve, pa i pustinjski pijesak‘

Piše OM
19. veljače 2023. - 09:44

Otok Lanzarote, smješten u Atlantskom oceanu u blizini afričkog kontinenta i ove je godine baza u kojoj se Šime i Mihovil Fantela pripremaju za novu jedriličarsku sezonu.

Naime, ono što vrhunski jedriličari traže sigurno se ne nalazi u sigurnoj luci, zaklonjenoj od vjetrova i nevera. Baš suprotno, traže se vjetrovi svih vrsta i jačina, a ako želiš do njih doći moraš se pripremiti na dugi put. Na takvo spektakularno putovanje Šime i Mihovil Fantela kreću svake zime, kako bi se što bolje pripremili za najjače 49er regate koje ih čekaju tijekom proljeća i ljeta.

Njihov raj za jedrenje nalazi se u Atlantskom oceanu, ne tako blizu Europi. Radi se o otoku Lanzarote koji je dio Kanarskog otočja i u blizini je afričkog kontinenta. Iako je pod španjolskom zastavom, udaljen je punih 1.500 kilometara od Madrida, a čak ni u 21. stoljeću nije do njega lako doći s punom jedriličarskom opremom.

- Putovanje uključuje tri dana vožnje kombijem do trajektnog pristaništa u Cadizu i onda trajektom još 27 sati do Lanzarotea. Baš je epsko putovanje! - kazuje Šime Fantela.

Lanzarote je atraktivan turistima zbog svog čistog mora i pješčanih plaža, kao i vulkanskih stijena te ukusne hrane bazirane na plodovima mora. No, jedriličari ga preferiraju prije svega zbog vjetra koji se pojavljuje u svim varijantama, uključujući stabilni, ali i potpuno promjenjivi vjetar.

- Ovdje možeš na moru okusiti baš sve. Ako odeš na jednu stranu otoka, tamo su stvarno veliki valovi kakve nigdje drugdje nismo vidjeti, a onda na drugoj strani imaš mirnije uvjete s manjim valom, gdje vjetra također ne manjka - ističe Šime.

Baš zato Fantele u Lanzaroteu bruse svoju formu tijekom veljače, a za njih je dobra vijest da su i mnogi drugi prepoznali atraktivnost ovog otoka, što im daje priliku za "regatavanje", odnosno međusobno utrkivanje s drugim 49er jedrilicama.

- Veselimo se Lanzaroteu ne samo zbog uvjeta, nego i zato što dolaze i druge vrhunske posade i možemo se s njima natjecati, što nismo mogli u Zadru tijekom zime - ističu naši proslavljeni jedriličari.

Pa iako im pustinjski pijesak kojeg vjetar nosi iz Afrike ponekad otežava posao, Fantele svejedno biraju Lanzarote za trening bazu u svakoj važnoj sezoni, poput ove predolimpijske u kojoj će se dijeliti olimpijske norme, na Svjetskom prvenstvu u nizozemskom Scheveningenu u kolovozu.

Za Šimu i Mihovila ožujak pak znači povratak na Mediteran, gdje će u Palma de Mallorci nastaviti trenirati uoči prve velike regate sezone, Trofeja princeze Sofije koja se održava od 31. ožujka do 8. travnja upravo na Balearima.

A Lanzarote će u svijetu jedrenja biti još važniji sljedeće godine, jer na ovom otoku od 27. veljače do 3. ožujka bit će održano Svjetsko prvenstvo, kao uvertira za Olimpijske igre u Parizu na kojima će Šime loviti svoju drugu zlatnu olimpijsku medalju, prvu u paru s bratom Mihovilom...

19. travanj 2024 15:15