StoryEditorOCM

SJAJAN PROJEKTFascinantne morske fotografije: zavirite u Muzej podvodne skulpture na Cipru

Piše M.P.
23. rujna 2021. - 08:31

Muzej podvodne skulpture Ayia Napa (The Museum of Underwater Sculpture Ayia Napa), novootvorena je svjetska atrakcija smještena u moru, od obale udaljena 170 metara, na istočnom dijelu Cipra.

image
Afp

Muzej je kreirao britanski kipar Jason deCaires Taylor, koji je poznat po svojim podmorskim eksponatima. Ovdje je smjestio 130 skulptura između niza isklesanih stabala i podzemnog bilja.

Taylor je stvorio podmorski park koristeći pH neutralni cement, koji inače pospješuje rast koralja. Park se nalazi na dubini od 8 do 10 metara, a hibridna stabla teže 13 tona.

Projekt britanskog kipara dio je pokreta tzv. eko-umjetnosti, kojom se želi potaknuti umjetničko djelo na interakciju s okolinom i njegovo razvijanje na nepredvidljiv način.

Na kraju će priroda svojim djelom rekreirati umjetničko djelo. Isklesano drveće i djecu koja se među njima igraju kolonizirat će morska biomasa, pružajući hranu i utočište raznim stvorenjima.

Ayia Napa jedno je od najposjećenijih mjesta na Cipru. Svake godine mnogi turisti dolaze kako bi uživali u blagoj klimi, prekrasnom krajoliku, čistim plažama, raznolikim znamenitostima i noćnom životu. Muzej je još jedan razlog dolaska mnogobrojnim roniocima.

02. lipanj 2023 14:16