StoryEditorOCM

Ispod ledaFinci pokreću program osposobljavanja ronilaca u ekstremnim hladnoćama

Piše M. I.
5. siječnja 2024. - 09:58

Finska znanstvena ronilačka akademija pokrenula je novi program ronjenja za polarna istraživanja i obuku ronilaca koji namjeravaju raditi ili samo rekreativno roniti na područjima pod ledom, prenosi portal Scuba life.

Program će pokriti sve aspekte polarnih operacija, od uspostavljanja lokacije na površini, suočavanja s ekstremnom hladnoćom, motornih saonica i logistike potrebne za rad na ledu i snijegu te sva područja povezana s operacijama ispod leda. Cijelu obuku vodi stručni tim ronilačkih instruktora uključujući renomirane istraživače polarnih podvodnih područja.

Ronilačka baza za ovaj ekstremni tečaj bit će na biološkoj postaji Kilpisjärvi koja je dio udaljene istraživačke stanice Sveučilišta u Helsinkiju, a smještena je na krajnjem sjeveru Finske (na zaleđenom jezeru), ali je lako dostupna iz glavnih gradova i prometnih čvorišta. To omogućuje teorijsku nastavu, stanke i obroke u ugodnijem okruženju postaje, dok se praktične komponente odvijaju na i ispod jezera u arktičkim uvjetima.

Prijave za ovaj ekstremni ronilački program su otvorene, a više informacija možete pronaći na web stranici Finske znanstvene ronilačke akademije.

28. travanj 2024 10:24