StoryEditorOCM

za srce katastrofeGenijalna ideja murterskog brodograditelja Marka Bašića za pomoć stradalima u potresu: hladnjače za ribu pretvara u topla skloništa!

14. siječnja 2021. - 10:45
Marko Bašić Bačvar uz pomoć volontera, djelatnika komunalnog poduzeća u svom brodogradilištu Marina Vinici preuredjuje hladnjače za ribu u stambene kontejnereNikša Stipaničev/Cropix

Kada dobra srca žele, tada je toplo i u hladnjači za ribu preuređenoj u stambeni kontejner za postradale u Petrinji i Sisku. Ne jednoj, nego će ih biti koliko treba! – kao da ovjerava pečatom institucije od ugleda i čvrste riječi govori to Marko Bašić, rečeni Bačvar (na slici), poznati murterski brodograditelj u drvu, u čijem prostranom škveru u Lukama nekolicina umješnih Murterina klasičnim hladnjačama, predviđenima da stoje na kamionima, ugrađuju vrata i prozore, instalaciju za napajanje elektrikom i nužnu drvenariju.

Toga se dosjetio Marko Bašić, a prva serija preuređenih stambenih kontejnera za postradale potresom sastoji se od nekoliko njegovih hladnjača različitih veličina koje je ovih dana zamijenio novima, budući da u vlasništvu ima i koćaricu te ribom opskrbljuje peškariju u Varaždinu, koju vodi jedan od dvojice mu sinova.

– Najbolje bi bilo da rečete kako sve to rade Marko Bašić Bačvar i volonteri! Marko poteže najviše, a mi ostali najradije ne bismo da nas spominjete, da se ne stekne dojam da se razmećemo pomaganjem postradalima – govori nam Petar Ježina, direktor "Komunalnog" Općine Murter-Kornati, kojega smo zatekli pokraj jedne od dviju hladnjača koje su odredili dovršiti toga dana i isporučiti u Baniju, u srce katastrofe.

Namijenjene su za jednu šesteročlanu obitelj, a drugu će isporučiti za potrebe osobe u invalidskim kolicima. Trebalo je jedino pričekati da stolar izradi rampu, a dvije su već poslali dan prije.

Potres je ljude u Baniji prvo zavio u tešku nesreću, da bi im gotovo u istom trenutku dok se tlo ljuljalo, a kuće rušile u prah, stigla nada i ohrabrenje oživotvoreni u pravoj armiji požrtvovnih anđela pomagača i čuvara iz cijele zemlje koje postradali nikad nisu vidjeli u životu.

Suho i toplo

Među njima su i naši sugovornici, osim Ježine još dvojica prijatelja, a žele ostati anonimni. Kao i nekolicina ostalih iz te radne grupe koji se smjenjuju na poslovima preuređivanja hladnjača, prema dogovoru i kako tko ima slobodnog vremena.

Murterini su skočili na noge na prvu vijest o nesreći, a njihov je načelnik Toni Turčinov, zajedno s kolegama Klarinom, Grubelićem i Gulamom iz Tisnog, Tribunja i Pirovca, jedan od pokretača plemenite zamisli da njihove općine izgrade po jednu kuću postradalima.

Njihova se inicijativa zavaljala kao gruda snijega i prihvaćena je među brojnim hrvatskim općinama, a Turčinov je ovih dana na Facebooku zahvalio svih murterskim volonterima koji se svakodnevno nesebično daju da bi pomoć stizala do Banije.

– Najbolje je pomoći ako možeš i koliko možeš pa nastaviti dalje. S vlastitim životom, poslom i pomaganjem, svakome je na volju. Pri tome, najbolje je da bude po onoj kršćanskoj da "lijeva ne zna što radi desna" – govori Ježinin kolega koji vodi uspješnu tvrtku i to je razlog više što se ne želi predstaviti, jer mu pod tim okolnostima nije ni do kakve reklame.

To što će ipak biti prepoznati na fotografijama, kako smo primijetili, neka bude dio "paketa pomoći" medijima, da i oni svoj posao naprave kako treba i po zanatu, nasmijali smo se s meštrima od hladnjača koji ih u dogovoru s Tomom Belakušićem, šefom tišnjanskih vatrogasaca koji je stalno na terenu u Petrinji, isporučuju poznatim obiteljima, isključivo onima u najtežoj nevolji.

Krevet ili nekoliko njih na kat, ovisno o veličini obitelji, stol, stolice, i jedna zidna grijalica oprema su s kojom isporučuju preuređene hladnjače. Pomogli su obrtnici i trgovci, doniraju elemente za ugradnju, a u gotovim kontejnerima nekoliko je kutija s nužnim potrepštinama i trajnom hranom, kupljenima iz vlastitoga džepa meštara na preuređenju hladnjača.

– Suho je i toplo, a to je ljudima sada najvažnije, da imaju gdje prespavati pod suhim i ugrijanom krovom. Svi smo mi krenuli od sebe, pokušali se staviti u tu katastrofalnu situaciju. Ostati bez ičega u nekoliko sekundi, naprosto je strašna pomisao, a eto, dogodilo se mnogobrojnima u Baniji – razmišljaju ti Murterini.

I sladoledarski kiosk

Cijelo vrijeme razgovora s tim momcima Marko Bašić bio je "tu negdje", jedva uhvatljiv: nadzirao je kalafatske poslove na brodovima prije odlaska u Zagreb i Varaždin, gdje je odlučio otići do sjedišta "Dukata" i zamoliti ih da doniraju poneku hladnjaču da je u Murteru preinače za stanovanje.

– Ovo se nastavlja, a jučer me je iz Splita zvala Dragica Jerkov, supruga nekadašnjeg košarkaša Željka Jerkova. Zamolila me je da za njezinu udrugu pripremim dvije kućice za donaciju. I jesam: jednu dužine pet metara, a drugu od sedam metara – govori Marko Bašić, uvijek u žurbi i pretrpan obvezama.

Poslao je u Baniju i jedan sladoledarski kiosk, da posluži kao ostava jednoj obitelji koja je ostala bez ičega osim blata oko sebe, a donirao je i gotovo stotinu toplih radnih odijela vojske SAD-a koja je nabavio u Italiji kod svojih poslovnih partnera.

– Moraš uvik činiti dobro i dobro ti se vrati, makar je oko nas ipak puno nezahvalnika. To je jednostavno – govori Marko, a potpisuje snažna vojska volontera iz cijele zemlje koja je još jednom pokazala da ima nade dok je toliko požrtvovnih ljudi kojima lijeva ne zna što im radi desna.

image
Petar Ježina (u prvom planu) i prijatelji opremaju jednu kućicu za stanovanje
19. travanj 2024 22:10