StoryEditorOCM

fauna jadranaGlavata želva, dobri dupin i ‘morski vrag‘ na markama Hrvatske pošte

19. ožujka 2021. - 11:57

Hrvatska pošta pustit će  22. ožujka u optjecaj nove prigodne poštanske marke iz serije "Hrvatska fauna“, s motivima glavate želve, dobrog dupina i goluba uhana.

Glavata želva, motiv marke nominalne vrijednosti 6,50 kuna, najbrojnija je morska kornjača u Jadranu i Sredozemlju, a zbog obilja hrane sjeverni Jadran iznimno je važno područje i za odrasle i za mlade kornjače koje ondje dolaze uglavnom s gnjezdišta iz Grčke. U Jadranu se zadržavaju više godina.

Dobri dupin, na marci od 3,30 kuna, sisavac iz skupine kitova zubana, u Jadranu obično naraste do tri metra dužine i dosegne težinu oko 200 kila.  Priobalna područja u Jadranu i Sredozemlju naseljavaju njihove manje rezidentne zajednice.

Najdulje istraživanje jedne rezidentne zajednice dobrih dupina u cijelom Sredozemlju provodi se na Lošinju još od 1987. godine.

Golub uhan, također na marci od 3,30 kuna, riba je hrskavičnjača koja spada u porodicu morskih golubova, u narodu je poznat i pod nazivom "morski vrag“ zato što dvije glavene peraje ili nastavci koji se nalaze na glavi ribe podsjećaju na rogove. 

Može imati raspon peraja i veći od tri metra i težiti do 300 kilograma, obično obitava u pelagičkim vodama otvorenog mora pa se vrlo rijetko opažao, a njegova prisutnost u Jadranu bila je gotovo nepoznata. 

image
Tom Dubravec/Arhiv/Cropix

Znanstvenici iz Instituta Plavi svijet istraživanjima su utvrdili da se u otvorenom dijelu Jadrana golub uhan redovito pojavljuje u toplijem dijelu godine kada se povećava organska produkcija i rastu količine planktonskih organizama kojima se hrane, a sa zahladnjenjem odlazi u toplije dijelove Sredozemlja.

Na temelju novih studija procjenjuje se kako ljeti iz Sredozemnog mora u Jadran uđe više od 3000 uhana.

Nove marke, čija je autorica dizajnerica Nataša Odak, izdane su u arcima od 20 maraka i karnetima od 10 maraka. Tiskane su u nakladi od 50.000 primjeraka po motivu u arcima te je otisnuto i 8000 karneta po motivu. Objavljena je i prigodna omotnica prvog dana (FDC) te tri maksimum-karte.

Kako je priopćeno, mogu se kupiti u poštanskim uredima i u internetskoj trgovini Hrvatske pošte, www.epostshop.hr.

Žig prvog dana bit će u uporabi 22. i 23. ožujka 2021. na filatelističkom šalteru Poštanskog ureda u Zagrebu, u Branimirovoj.

image
Anđela Šćepanović/Arhiv/Cropix
31. svibanj 2023 09:44