StoryEditorOCM

nelagoda na čiovuGlavata želva i dalje napada kupače u Slatinama, dr. Alen Soldo: To je jako neobično...

Piše Hina, OM
22. kolovoza 2023. - 09:49

Morska kornjača glavata želva i dalje je na području Slatina na otoku Čiovu gdje je ugrizla više kupača, a riječ je o strogo zaštićenoj životinji.

"Nije uobičajeno da se morska kornjača nalazi blizu obale više dana, ali tu se ne može ništa učiniti jer je to strogo zaštićena životinja, a čovjek ulazi u njen dom", rekao je profesor sa Sveučilišnog odjela za studije mora na splitskom Sveučilištu Alen Soldo.

Mještani Slatina tvrde da je glavata želva nedavno ugrizla četiri kupača, a uočena je ondje još početkom kolovoza i kreće se na morskom prostoru dužine oko pet kilometra. Situacija, kažu mještani, postaje neugodna jer je do sada ugrizla više osoba i to izaziva uznemirenost kupača na plaži u Slatinama.

Prema svjedočenju Slatinjana, ta kornjača ima ogromnu glavu i duga je više od jednog metra.

Odrasle jedinke dostižu duljinu oklopa i do 110 centimetara i tjelesnu težinu do 115 kilograma. Ime je dobila prema karakteristično velikoj glavi sa snažnim čeljusnim mišićima.

Profesor Soldo napomenuo je da se glavate želve ne mrijeste u Jadranu nego je Jadran područje gdje se hrane.

"U potrazi za hranom znaju doći bliže obali i time blizu kupača, pri čemu se mogu osjećati ugroženo njihovim prisustvom iako ih najčešće kupači nisu ni svjesni. Hrane se spužvama, ježincima, meduzama i manjim ribama", rekao je.

Po njegovim procjenama, ta će kornjača boraviti u moru na području Slatina dok se ne počne smanjivati temperatura mora, a potom će otići na veće dubine.

Na stranici Instituta Plavi svijet, za glavate želve se navodi da žive do 60 godina.

Sjeverni i srednji Jadran, zajedno s zaljevom Gabes u Tunisu, dva su najplića područja (manje od 200 metara dubine) u Sredozemlju, a veliki broj pronađenih označenih jedinki u tim dvama područjima ukazuje na važnost nekritičkih staništa za glavate želve, navodi se na toj stranici.

Upozorenje na plaži

Nakon što je u moru na Čiovu morska kornjača napala i izgrizla nekoliko kupača, Slatine su izlijepljene plakatima.

‘Kupanje na plažama oko Slatina je na vlastitu odgovornost. Na ovom području se zadržava jedinka morske kornjače. Molimo kupače da je u slučaju susreta ne uznemiravaju te da se udalje radi vlastite sigurnosti‘, piše na plakatima na kojima je i grb Grada Splita.

26. travanj 2024 12:28