StoryEditorOCM

bez CO2Grade se kontejneraši na gorive članke: tvrtke ABB i Samskip partneri u projektu trgovačkih brodova na vodik

Piše M. Š.
16. listopada 2023. - 08:29

Poznata švicarska tvrtka ABB objavila je dogovor o partnerstvu s nizozemskom logističkom kompanijom Samskip na projektu izgradnje kontejnerskih brodova s ​​pogonom na vodikove gorivne članke. Projekt je u skladu s revidiranom strategijom smanjenja stakleničkih plinova Međunarodne pomorske organizacije, koja poziva na postizanje nulte emisije u međunarodnom pomorskom prometu do 2050. Samskip želi taj cilj na svojim plovilima dosegnuti do 2040. godine, jer pomorski promet doprinosi s gotovo tri posto u ukupnim godišnjim emisijama CO2.

Budući da je jedan od fokusa ABB-a tehnologija vodikovih gorivnih članaka, ta će tvrtka za projekt izgradnje dvaju kontejnerskih brodova dugih 135 metara osigurati ABB sustave članaka snage 3,2 megavata. Brodove će izgraditi indijsko brodogradilište Cochin, a očekuje se da će svaki od njih tijekom godišnje plovidbe eliminirati 25.000 tona emisije ugljikova dioksida. G​orivni članci pretvaraju kemijsku energiju iz vodika u električnu elektrokemijskom reakcijom, a ta se energija potom koristi za pokretanje brodskih elektromotora. ABB-ov sveobuhvatni paket uključuje i novu, kompaktniju verziju njegova Onboard DC Grid sustava za distribuciju električne energije koji će osigurati njezino optimalno korištenje u brodu.

Spomenuta dva nova kontejnerska broda prema planu bi trebala biti isporučena u trećem i četvrtom kvartalu 2025. godine. Oba će ploviti između Oslo Fjorda i Rotterdama, što je udaljenost od približno 700 nautičkih milja.

29. travanj 2024 19:20