StoryEditorOCM

OPASni hobijiGradnja brodova u boci i pravljenje maketa postali su opasni tek nakon pojave nuklearnih podmornica. No, nije samo ljepilo na listi zabranjenih stvari...

Piše V. Valtrović
14. veljače 2022. - 14:00

Gradnja brodova u boci i pravljenje maketa su hobiji kojima su mornari kratili svoje vrijeme u dugim plovidbama i kojima nisu ugrožavali sigurnost plovidbe. Sve do pojave podmornica na nuklearni pogon.

Šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća novi materijali potiskuju stare, pa se tako i modeli i makete sve više prave od plastike i lijepe novim ljepilima koja, kada su u većoj koncentraciji, zagađuju i truju zrak.

I dok na brodovima, kao i na podmornicama na klasično gorivo to i nije bio veliki problem jer su morale često izranjati (pa bi se tako i provjetrile) kako bi dizelski motori napunili njihove akumulatore, s pojavom podmornica na nuklearno gorivo situacija se drastično promijenila.

Nuklearne podmornice su mogle provesti mjesece i mjesece bez izranjanja. Ako ih neka izvanredna situacija ne bi na to natjerala.

Nije ostalo zapisano koliko se mornara tim hobijem bavilo i koliko su ljepila pri tome koristili, ali je ostalo zapisano da je Nautilus, prva podmornica na nuklearni pogon, jednom morala izroniti jer su senzori otkrili veliku koncentraciju ugljikovodika u zraku. Ugljikovodika iz otapala u ljepilu i boji.

Tako je i ljepilo došlo na listu stvari zabranjenih na nuklearnim podmornicama na kojoj su se već nalazili i pasta za cipele (zbog anilina, tvari koja može loše utjecati na koštanu srž i njeno stvaranje krvnih zrnaca) i svijetleći ručni satovi (zbog radona u fluorescentnom premazu kazaljki i brojeva), a brojni su mornari cigarete morali zamijeniti duhanom za žvakanje.

24. travanj 2024 17:52