StoryEditorOCM

(Ne)očekivan potezHoće li se veliki financijski gubici i najava otpuštanja 41 radnika odraziti na cijenu dionica najvećeg poslodavca u Dubrovačko-neretvanskoj županiji?

16. prosinca 2020. - 07:52

Luka Ploče otpušta četrdesetak zaposlenika. Informacija je to koju je objavila Zagrebačka burza u utorak, a koja je izazvala veliko zanimanje javnosti u dolini Neretve, pa i šire budući da je Luka Ploče sa svojih petstotinjak zaposlenika najveći poslodavac u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

– Uprava tvrtke Luka Ploče d.d. okončala je postupak savjetovanja s Radničkim vijećem o utvrđivanju viška radnika. Pribavljene su sve potrebne suglasnosti te je započeo postupak otkazivanja ugovora o radu za 41 radnika. Značajno smanjen obujam poslovanja zbog gospodarskih i lokacijskih uvjeta (gašenje partnera iz BiH) te izvanredne situacije uzrokovane pandemijom COVID-a 19 iziskuje smanjenje troškova poslovanja i provođenje organizacijskih promjena radi usklađivanja broja radnika sa strukturom i veličinom poslovne aktivnosti društva. Poslodavac je odlučio primijeniti stimulativni način obračuna otpremnina – objavljeno je na službenim mrežnim stranicama Luke Ploče.

Riječ je o smanjenju broja zaposlenika za 9,5 posto na razini društva Luka Ploče d.d., a potpuni učinak na novčane tokove i profitabilnost društva bit će u vidljiv u 2021. godini.

Čini se da Luka Ploče dijeli sudbinu cjelokupnog hrvatskoga gospodarstva u ovoj korona-krizi. U prvih devet mjeseci ove godine preko Luke Ploče prekrcano je 1872 tisuća tona robe, što je 30,26 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kada je ostvaren promet od 2684 tisuća tona.

Prema nerevidiranom konsolidiranom izvješću za prvih devet mjeseci 2020. godine, neto gubitak Grupe Luka Ploče iznosi 5,6 milijuna kuna.

Takav financijski rezultat posljedica je pandemije koronavirusa, ali i prošlogodišnjeg gašenja mostarskog Aluminija, koji je bio najveći korisnik lučkih usluga.

Financijski gubici u prvih devet mjeseci ove godine nisu mali, poglavito ako se uspoređuje s istim razdobljem prošle godine, kada je Luka zabilježila neto dobitak od sedam milijuna kuna. Sve to govori da je pred Lukom Ploče neizvjesna godina, a otpuštanje četrdesetak zaposlenika zasigurno je početak financijske konsolidacije Luke.

Ipak, društvo i dalje ima zadovoljavajuću razinu likvidnih sredstava, koja je dovoljna za izvršavanje svih dospjelih obveza, istaknuo je, među ostalim, predsjednik Uprave Hrvoje Livaja u izvješću za prvih devet mjeseci ove godine.

Hoće li se i kako financijski gubitak i najava otpuštanja zaposlenika odraziti na cijenu dionica Luke Ploče, pokazat će vrijeme.

Trenutačno je cijena jedne dionice na Zagrebačkoj burzi 390 kuna, s tim da je posljednje trgovanje zabilježeno 10. prosinca, dakle prije objave o otpuštanju radnika. 

26. travanj 2024 01:02