StoryEditorOCM

uzgoj algiHrana za ribe i ljudsku kožu: neiskorišteni morski resurs ima svijetlu budućnost

Piše Merien Ilić
15. lipnja 2024. - 08:20

Kako se akvakultura u Hrvatskoj sve više razvija i jača, tako dolaze na red i neke nove teme, poput biogoriva i uzgoja algi. Iako se kod nas akvakultura uglavnom svodi na uzgoj ribe, prvenstveno brancina, orade i tune, kao i školjkaša, gdje dominiraju kamenice i dagnje, sve više se govori o potencijalnom uzgoju morskih algi u komercijalne svrhe.

Alge mogu biti izvor hrane za ljudsku konzumaciju, sastavni dio stočne hrane, sirovina za biogoriva, a mogu se koristiti i u kozmetici i farmaceutici. Njihov uzgoj ima značajne ekološke prednosti; pridonosi sekvenciranju ugljika, pomažući u borbi protiv klimatskih promjena, te može poboljšati kvalitetu vode upijanjem hranjivih tvari iz otpadnih tokova.

Uzgoj algi stekao je sve veći značaj širom svijeta zbog njihove raznovrsne primjene,...

20. studeni 2024 11:52