StoryEditorOCM

dubrovački AkvarijI morske životinje moraju u karantenu: ‘Kad počnu uzimati hranu, to nam je obično znak da se organizam prilagodio novim uvjetima‘

Piše Gabrijela Bijelić/DV
15. kolovoza 2022. - 10:58
Ravnatelj Instituta za more i priobalje dr. Nenad Antolović objasnio nam je kako se 'medicinski' zbrinjavaju organizmi u AkvarijuCropix

Kad nam se razboli kućni ljubimac, nitko nam ne treba objašnjavati da psa, mačku ili nekog drugog obiteljskog mezimca treba čim prije odvesti veterinaru.

Ali što kad oboli neki stanovnik nedavno preuređenog dubrovačkog Akvarija, riba, školjkaš, mekušac...? Mnogi znatiželjnici koji posjećuju morske 'apartmane' u utrobi tvrđave Svetog Ivana pomislili su da i tamošnjem podmorskom svijetu u posjet dolazi veterinar, no to ne može biti dalje od istine.

Apetit je dokaz

Ravnatelj Instituta za more i priobalje dr. Nenad Antolović objasnio je za Dubrovački vjesnik kako se 'medicinski' zbrinjavaju organizmi koji već borave u Akvariju, ali i oni koji se u njega dovoze iz vanjskog mora:

image

Zvjezdače su pod posebnom prismotrom

Cropix/

- Procedura za organizme koji dolaze u Akvarij je sljedeća: svi organizmi, od ribe, školjkaša preko zvjezdača i drugih stavljaju se u bazene za karantenu od 15 dana. Tijekom tog razdoblja, ako je potrebno, prvenstveno kad su posrijedi ribe, radi infekcija koje nastaju uslijed lova mrežama, tretiraju se preparatom baktericidom. Školjkaši i zvjezdače dolaze neozlijeđeni u Akvarij tako da njih ne tretiramo nego u bazenu za karantenu provedu 15 dana – pojašnjava nam dr. Antolović.

- Sve organizme promatramo kako se ponašaju s obzirom na novu sredinu i uvjete u Akvariju, kroz 15 dana organizam bi se trebao naviknuti na novi prostor i početi uzimati hranu. Kad počnu uzimati hranu, to nam je obično znak da se organizam prilagodio novim uvjetima – ističe sugovornik i dodaje kako nakon razdoblja karantene prebacuje organizme u izložbeni dio Akvarija.

image

Iz unutaršnjosti dubrovačkog Akvarija

Cropix/

- Ako neki organizam u izložbenom djelu akvarija dobije infekciju, prebacuje se u bazene za liječenje gdje se organizam liječi tj. tretira se lijekom i pod manjim je stresom jer je taj dio zatvoren za posjetitelje – govori nam Antolović.

Pomažu znanstvenici i akvaristi

U dubrovačkog Akvariju, prema ustaljenoj praksi, organizme tretiraju i znanstvenici i akvaristi. Obuka za to se odvija putem tečajeva ili posredstvom drugih akvarija s kojima su u kontaktu pa izmjenjuju iskustva.

Naravno da je od ključne važnosti 'stanarima' u prizemlju Svetog Ivana osigurati i prvorazrednu slanu vodu kao medij za ugodno življenje. Dr. Nenad Antolović potvrđuje kako kvalitetu vode tj. mora u Akvariju kontroliraju svakodnevno posebnim sondama.

Iz svega gore navedenog, jasno je tko je u Akvariju veterinar, ali i hranitelj, njegovatelj i sve ostalo.

26. travanj 2024 02:39