StoryEditorOCM

pomicanje granicaIsporučen najviši jack-up na svijetu: pogledajte video ploveće grdosije veće i od Eiffelovog tornja

Piše OM
23. prosinca 2022. - 14:11

Najviše jack-up plovilo na svijetu, Voltaire u vlasništvu belgijeske grupacije Jan De Nul, isporučeno je iz kineskog brodogradilišta u Europu gdje će se koristiti za instalaciju vjetroelektrana.

Površina palube, prenosi Pomorac.hr, gotovo je dvostruko veća od palube trenutno najvećeg broda ove tvrtke Vole Au Vent, a za usporedbu viši je i od Eiffelovog tornja.

Ovaj jack-up dio je nove generacije plovila koja su dizajnirana za instalaciju velikih vjetroelektrana, kao i za poslove raspremanja i rastavljanja offshore objekata. Brod je naručen 2019. godine od brodogradilišta COSCO Shipping u Nantongu u Kini.

Glavna dizalica nosivosti je 3.000 tona, dok cjelokupno plovilo od 21.500 DWT može podizati čak 16.000 tona tereta. Brod je dug oko 170 metara, a ima četiri noge od 130 metara koje omogućuju stabilne radne uvjete na dubinama mora do 80 metara. Osiguran je i smještaj za 110 osoba u jednokrevetnim kabinama.

Dodajmo na kraju i da je konačno odredište ovog plovila  Dogger Bank u Sjevernom moru, oko 80 milja od obale Velike Britanije gdje se planira izgradnja najveće offshore vjetroelektrane na svijetu.

25. travanj 2024 21:37