StoryEditorOCM

spašavanjeIstraživački talijanski brod na kojem su i hrvatski pomorci, u Jonskom moru spasio 92 migranta naguranih u jedrilicu za 12 osoba

Piše M.I.
22. studenog 2022. - 12:11
Jedrilica s koje su spašeni migrantiOGS (Istituto Nazionale di Oceanografia e di Geofisica Sperimentale)

Posada istraživačkog broda Laura Bassi, pod vodstvom kapetana Franca Sedmaka iz Kontovela (Contovello pored Trsta), u subotu je u Jonskom moru spasila 92 migranta, od čega 49 muškaraca, 20 žena i 23 djece. Migranti, uglavnom iz Afganistana, bili su nagurani na 15-metarsku jedrilicu, a akcija spašavanja, koja je trajala četiri sata, bila je mukotrpna i dugotrajna zbog jakog valovitog mora, prenosi Pomorac.hr.

Brod je tonuo, a na horizontu je bila oluja koja bi mogla biti kobna za sve putnike, piše portal Primorski dnevnik. Migranti su čamcem za spašavanje prebačeni s jedrilice na ledolomac Laura Bassi, a posada je čak 16 puta isplovila prema tonućem plovilu. U čamac su najprije ukrcane žene i djeca, a zatim muškarci. Kada je operacija završila, svi migranti zbrinuti su na brodu Laura Bassi, a osigurane su im deke, ručnici, piće i hrana. U nedjelju rano ujutro dovezeni su u luku Kalamata, gdje su iskrcani.

"Dužnost je svakog pomorca pomoći ljudima u nevolji. Veliko mi je zadovoljstvo da smo akciju uspješno izveli i da tijekom potencijalno opasnih manevara nitko nije ozlijeđen. Svaki član posade odlično se pokazao", rekao je kapetan Sedmak za Primorski dnevnik.

- Uvjeti u kojima su bili ti ljudi su strašni. Ukrcali su 92 osobe na jedrilicu koja je predviđena za 12 osoba. Voda je već nadirala u plovilo, a na horizontu je bilo nevrijeme koje bi moglo biti kobno za sve putnike", rekao je službenik Centra za traganje i spašavanje (MRCC) iz Pireja, koji je poziv u pomoć primio nešto poslije četiri sata ujutro po lokalnom vremenu. Neslužbeno, u akciji spašavanja sudjelovali su i hrvatski pomorci iz Rijeke i Sukošana koji rade na brodu.

27. travanj 2024 01:09