StoryEditorOCM

avanturistički duhIvica Kostelić pobijedio na utrci ‘Trofej more i planine‘ koja okuplja jedriličare i zimske sportaše

Piše M.ILIĆ
30. siječnja 2023. - 15:15

Voda, bilo ona morska, slana, ili pak ona zaleđena na padinama planina, u ‘krvi‘ je mnogih avanturista koji na zanimljiv način spajaju i more i planine.

Jedan od takvih primjera otkrio je jedriličar i skijaš Ivica Kostelić na svojoj stranici ispričavši gdje je boravio proteklog tjedna - u društvu zaljubljenika u more i planine!

Ivica je imao čast biti pozvan na Trophee Mer et Montagne koje se održavalo u francuskom skijališti L‘Alpe d‘Huez, pod paskom Erica Loiseaua, francuskog jedriličara i alpinista, poznatim pod nadimkom "Capitaine". Kostelić ga je upoznao, kako kaže na startu Transata Jacques Vabre u Le Havreu 2021. godine, te se ovaj, kao stari poklonik Kostelićevih skijaških uspjeha, oduševio Ivičinim ‘hvatanjem kormila‘ na svjetskim regatama. Eric je tako pozvao Ivicu na trofej ‘More i planine‘, zanimljivu utrku koja okuplja vrhunske jedriličare i sportaše iz zimskih sportova.

- Našao sam se u zaista posebnoj družini: 14 vrhunskih francuskih skipera, legendi oceanskog jedrenja i onih koji će to tek postati, od Yvesa Le Bleveca preko Yannicka Bestavena, Erwana Le Rouxa i Thomasa Ruyanta do zvijezda klasa 40 i Imoca, uz još 14 predstavnika zimskih sportova - alpinista, ekstremnih skijaša, penjača, nordijaca, freeridera...ljudi koji se kreću na granicama ljudskih dosega u svojim specijalnostima. Zaista odabrana ekipa - napisao je Kostelić opisavši ovaj morsko-planinski susret.

Tijekom pet dana, program je uključivao razne sadržaje - od prezentacija i filmova o oceanskim regatama Popout Vendee Globe, Route du Rhum i drugima, pa do planinarskih avantura.

Sama utrka uključivala je timove koje su činili po jedan jedriličar sa jednim predstavnikom zimskih sportova, a njima se priključilo i jedno dijete iz lokalnog skijaškog kluba.

- Nastupao sam kao predstavnik zimskih sportova. Kao partnera za utrku izvukao sam skipera klase 40 Iana Lipinskog kojeg dobro poznam od ranije. Znao sam da je izvrstan sportaš, a u idućim danima će me osvojiti i svojim šampionskim duhom. Djevojčica Lena je upotpunila našu ekipu, a kasnije ćemo sa zadovoljstvom otkriti da je i Lena pravi borac - rekao je Kostelić.

Inače, ovogodišnji Mer et Montagne sastojao se od sljedećih utrka: curling i trčanje na ledu, turno skijanje izvan staze, boćanje, turni (noćni) uspon na uređenoj stazi, veleslalom, slalom, biatlon, transstation (orijentacijska utrka na skijama), te paralelni slalom.

image

Jedriličari na turnim skijama

Privatni album/FCB

- Nakon uvodne utrke na ledu tijekom prve večeri, u kojoj smo kao ekipa bili treći, sljedećeg jutra uslijedio je fizički najteži test: turna utrka izvan uređenih skijaških staza. Parovi koji su imali predstavnika nekog izdržljivosnog sporta imali su ovdje prednost na teškim usponima. Oni su koristili dozvoljeni trik kako bi pomagali svojim jedriličarskim partnerima: stavili su dugačke gumene konope na penjačke pojaseve i spojili se međusobno. Na neki način su jaki penjači vukli jedriličare uzbrdo - ispričao je Kostelić koji je s partnerom stigao prvi na cilj, baš kao i na idućoj utrci spust u dolinu. Slabije mu je pak išlo boćanje, dok je treće mjesto osvojio u noćnoj turno utrci u kojoj je briljirao ultraš Martin Kern s ispenjanih 250 vertikalnih metara za 10 minuta! Kostelićevi aduti slalom i veleslalom opravdali su svoja očekivanja, baš kao i biatlon.

Posljednji dan bio je najzabavniji zbog orjentacijske utrke "Transstation".

- Na jednoj točki smo se penjali po fiksnom konopu (jedriličarska vježba solo penjanja na jarbol!), na nekom drugom smo rješavali pitanja iz povijesti Alpe d‘Hueza pa opet računali trenutne koordinate ili azimut prema udaljenim alpskim vrhovima. U utrci "Transstation" bili smo treći. Bolji od nas bili su samo one ekipe s pojedincima koji su stalni gosti Alpe d‘Hueza i koji poznaju skijalište bolje od nas. Ja sam se zaista odlično zabavio! - kazao je Kostelić koji je

s Ianom i Lenom na koncu i pobijedio na Trophee Mer Montagne s velikom bodovnom prednošću.

25. travanj 2024 06:48