StoryEditorOCM

lijepe vijestiIz pulskog akvarija pohvalili se novim stanarima, endemima Sredozemlja! Pogledajte video

Piše VauMijau
16. kolovoza 2023. - 09:47

Iz pulskog akvarija objavili su kako su bogatiji za dva malena stanovnika. Radi se o ražama zvjezdopjegama (Raja asterias), endemima Sredozemlja, koji su se po prvi put izvalili u ovom akvariju. Iz njega su, nemalo ponosni, s javnosti podijelili nekoliko detalja o novim stanarima.

Životinje su se već počele samostalno hraniti, pošto su potrošile svoje zalihe iz žumanjčanih vrećica. Poznato je da se hrane različitim pridnenim organizmima, pretežito rakovima, stoga im zaposlenici akvarija redovito nude razne poslastice koje vole jesti.

Iako je ova vrsta životinja nekoć bila rasprostranjena u središnjem i južnom dijelu Jadrana, danas raže žive u cijelom Jadranu. Nažalost, brojnost njene populacije je u opadanju te se prema IUCN-u ubraja u gotovo ugrožene vrste (NT - Near Threatened).

Živi na dubini do 300-tinjak metara, ali se najčešće nalazi do 50 metara. Vrsta je relativno rijetka te njena biologija nije u potpunosti poznata. Spolnu zrelost doseže u trećoj godini života, a ženka godišnje, ovisno o veličini, polaže 30 – 120 jaja, a embrionalni razvoj traje između pet i šest mjeseci, objasnili su iz akvarija, piše VauMijau.

28. travanj 2024 07:21