StoryEditorOCM

znanost i prirodaJastog dao ideju inženjerima kako ojačati beton: nova metoda pomoći će u gradnji kompliciranih lukova i zakrivljenh konstrukcija složene geometrije

26. siječnja 2021. - 12:07

Inspirirani oklopom jastoga, australski inženjeri otkrili su kako primjenom tehnologije trodimenzionalnog ispisa poboljšati čvrstošću betona koji se koristi u gradnji kompleksnih građevinskih konstrukcija.

Armirani beton postaje trajniji kada se posloži u uzorak koji oponaša oklop jastoga, pokazalo je istraživanje Sveučilišta RMIT u Melbourneu.

Umjesto kalupa, postupak uključuje nanošenje slojeva betona jednog na drugi, prema uputama računalnih programa koji koriste tehnologiju 3D ispisa.

„Oklop jastoga trajno me oduševljava vrlo zanimljivim oblicima i arhitekturom, posebno zato što je uistinu nevjerojatno tvrd", rekao je voditelj istraživanja, predavač na građevinskom fakultetu Sveučilišta u Melbourneu Jonathan Tran.

Nova metoda učvršćivanja betona pomoći će u gradnji kompliciranih lukova i zakrivljenh konstrukcija složene geometrije, dodaje Tran.

25. travanj 2024 15:53