StoryEditorOCM

iz splita u uljanikJedini poznati drveni brod Austrougarske mornarice nalazi se u Puli: ‘Na njega sam naišao prije 12, 13 godina. Pojavio se u oglasniku po nižoj cijeni‘

Piše OM
22. studenog 2021. - 15:00

Jedini poznati drveni brod Austrougarske ratne mornarice nalazi se u Puli, u hali Uljanika, u starom Arsenalu. Tamo je dopremljen iz Splita. Radi se o spasilačkom kuteru s bojnih brodova klase Tegetthoff. Riječ je o pomoćnoj brodici dugoj devet metara koja je građena s dvostrukom oplatom.

Brod Sveti Marko izgrađen je negdje na Jadranu, prije stotinjak godina za vrijeme Austrougarske. Točna godina gradnje se ne zna, ali u svakom slučaju izgrađen je prije 1. svjetskog rata.

- Za jednog stogodišnjaka u dosta dobrom je stanju jer je građen od kvalitetnih materijala s hrastovinom i mahagonijem što je dosta atipično za tradicionalnu brodogradnju, ali ovo je bio vojni brod i mornarica je koristila najbolje resurse što je mogla - rekao je za HRT Marko Uhač, konzervator iz Ministarstva kulture.

- On je rettungs-kuter, što znači spasilački kuter. To je spasilački brod, ne u smislu spašavanja mornara uslijed potapanja već za neke brze spasilačke reakcije sa samog broda - dodaje Marko Uhač.

image
Duško Marušić/Cropix

- Tražeći brod za sebe, na ovaj sam kuter naišao prvi put prije 12, 13 godina. Vidio sam da nije neka obična tradicionalna gradnja, ali tada je vlasnik tražio previše. Nedavno se opet pojavio u oglasniku po puno nižoj cijeni, otišao sam u Split vidjeti o čemu se radi, a vlasnik mi je rekao da je pripadao K.u.K. ratnoj mornarici. Više od toga nije znao - kazao je za portal IstraIN Uhač koji je zbog ovog broda dobro proučio povijest i gradnju rettungskuttera.

Propašću Austrougarske brod preuzima talijanska mornarica. A 1928. godine brod otkupljuje creska obitelj Galović, a potom i obitelj Balon iz Valuna.

- San Marko vozio je na liniji Cres - Valun. Vozio je putnike, robu, kruh... - kaže Loreta Bellemo, čiji su otac Toni i djed bili vlasnici San Marka.

Bilo je tako sve do 70-ih godina. A onda je Cres dobio cestu i brodska linija Valun - Cres više nije bila potrebna. 

image
Duško Marušić/Cropix

Brodicu je kupio Stanko Penđer iz Splita koji ju je koristio za ribolov. A Toni Balon mu je na ceduljici zapisao nevjerojatan podatak. Da je Sveti Marko spasilačka brodica s legendarnog bojnog broda Viribus Unitis.

- Mi znamo da je pojedini brod klase Tegethoff imao po jednu spasilačku brodicu. Znamo da su dva bojna broda otišla u rezalište poslije 1. svjetskog rata, a dva su potopljena, Szent Istvan i Viribus Unitis, Viribus je potonuo u pulskoj luci i u principu je moguće da je ovaj brod s Viribusa - kaže za HRT Marko Uhač.

Stoga je Svetoga Marka zbog njegovog značaja ove godine otkupio Arheološki muzej Istre.

- Ideja je da u jednom trenutku slijedeće godine bude postavljen u pulskoj luci, da bude plovan, da ga svi naši građani, putnici namjernici mogu pogledati i da isto tako njime mogu i zaploviti po pulskoj luci - rekao je Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre.

image
Duško Marušić/Cropix
image
Duško Marušić/Cropix
18. travanj 2024 17:51