StoryEditorOCM

s kraja 17. stoljećaJedinstven uvid u našu obalu: objavljene detaljne karte Jadrana, rad mletačkog redovnika

Piše M. I.
4. rujna 2023. - 12:47

Zanimljivo izdanje objavila je Naklada Dominović, a obradovat će ljubitelje povijesti, zemljopisa, nautike i našeg Jadrana. Riječ je o drugom izdanju Coronellijevih djela.

Kako izdanje predstavlja Moj portal, jedinstven uvid u našu obalu na izmaku 17. stoljeća, gradove i fortifikacije napravio je mletački redovnik, franjevac konventualac, i službeni kartograf Vincenzo Maria Coronelli koji je izradio desetke karata i veduta kako cijele istočne obale Jadrana, tako i gradova i mjesta od Trsta, preko otoka, Šibenika, Knina, sve do Boke kotorske, Albanije i dijelova Grčke. Uz to je skicirao i ljude, trgovce, plemstvo, zemljoradnike.

Informacije od vojnih inženjera

Rad mu se temeljio na informacijama koje je dobivao od vojnih inženjera koji su gradili ili dograđivali utvrde u priobalju. Oni su, naime, sve bilježili, crtali i slali u Zadar, u kojem se nalazilo sjedište generalnog providura za Dalmaciju i Albaniju, ili direktno središnjoj upravi u Veneciji.

Coronelli je na svojim kartama Jadransko more nazivao Venecijanski zaljev, a crteže hrvatskog plemića i pučanina te Dalmatinca i Dalmatinke dao je iza teksta o Kotoru i Perastu, čime je istaknuo tadašnji etnički identitet Boke kotorske.

Među ostalim, izrađivao je zemaljske i nebeske globuse, a jedan komplet napravio je i za francuskog kralja Luja XIV. Svaki od ta dva globusa bio je promjera 384 centimetra i težine oko dvije tone. Uz to je osnovao i Akademiju Argonauta, koja je, prema mišljenju stručnjaka, prvo geografsko društvo svijeta.

29. travanj 2024 10:29