StoryEditorOCM

‘BurtižJedrenje na latinsko idro vraća se u velikom stilu! Donosimo izvještaj s regate Prvić Šepurine

Piše Jordanka Grubač/Šibenski.hr
18. kolovoza 2023. - 09:30

Sve jedna po jedna pa je, evo, održana i šepurinska regata na latinsko idro, po svima koji su u njoj sudjelovali, il koji su je samo pratili - odlična!

- Kako je koja posada ulazila u porat tako bi počela pjesma, i nije stajala cijelo vrijeme. Bilo je izuzetno veselo, ljudi su bili jako raspoloženi, uvjeti plovidbe odlični - ma sve je bilo k‘o u neka stara vremena kad je Šepurina tek počimala. I svi su je uvijek volili baš zbog atmosfere - govori mi Danijela Antulov, jedna iz "rukovodstva" ovogodišnje regate.

A Šepurina se zaista potrudila! Rekao je to valjda baš svaki član posade, valjda baš svakog od 30 i jednog broda na startnoj crti. Brojčano stanje - taman za šepurinski, šesni mali porat.

‘Trag u beskraju‘

- Vrijeme savršeno za dobru plovidbu, pripreme regate dobre, Burtiž se vraća na stare staze svima omiljene regate. I čim su se brodovi vratili u porat opet bi počimala pjesma, pjevalo se i pjevalo, od gušta i iz sve snage - priča i naš fotograf za ovu veselu prigodu, Boško Lučev, čovjek u čijoj su arhivi valjda baš sve regate pa samim tim i svi brodovi na latinsko idro s ovih strana. Zlata vrijedna arhiva!

image

Vrijeme za regatu je bilo idealno

Boško Lučev

Uvijek pišemo o posadama i njihovu doživljaju i sudjelovanju pa je, evo, red bio, istaknuti one koji organiziraju, snimaju, kužinavaju, reguliraju... i na svoj način sve te godine sudjeluju ostavljajući za sobom naizgled mali "trag u beskraju".

Ili veliki, poput Željka Jerata...

Svakako, zahvaliti je organizatorima jednako kako i idračima.

Mjesta u kojima se održavaju regate na latinsko idro mogla bi nakon svake regate dobiti ocjenu pa kad završi sezona da se i tu napravi jedna mala, zgodna, rezultatska lista...

Pa nek se natječu! Ima tu još ideja i prostora za dobru organizaciju i svekoliki boljitak ove priče!

Svakako... čak trideset i jedna posada startala je iz one prelijepe vizure s crkvenim tornjem u pozadini, pa u jugo prema, južnoj punti Tijata. Oko sike Kominjice natrag pa u maestral uz Tijat u pravcu Vodica. Okretište pred Vodicama i lagano niz maestral u ciljnu crtu i u stari šepurinski porat.

image

Atrakcija za sve koji su regatu pratili s obale

Boško Lučev

I to bi bilo to. Nautičari koji su se zatekli uokolo regatnog polja "oči su izgubili" na tom divnom prizoru, neki su i zasmetali u regatnom polju a i to je tema za sebe...

- Usput se našlo i nekoliko primjera idiota na moru, ali to nije bio naš problem jer nikoga nisu unesrećili. Za razmisliti je da li opet pozvati pomorsku policiju za praćenje regata jer bi baš svaki put bilo posla za njih - a za opće dobro - govori mi Lučev.

Gajete prve u cilju

Evo kako su stizali u cilj - a sve tri prve (pa i svih pet prvih!) bile su gajete:

TI 186398, kormilar Emilio Lapov,

Sirotica, MU 485, kormilar Damir Ćorkalo,

Ilka, MU 887, kormilar Ante Davor Turčinov Zec.

...pa Baba Tone i Dario Filipi, potom Zadrugarka i posada Ante Bašića... a poslije tih prvih pet koji su jedan za drugim ulazili ni za dužinu broda...regularno su ušli u cilj svi ostali.

Evo rezultata po grupama:

Gajete:

1.TI 186398 i posada Emilija Lapova,

2. Sirotica MU 485 i posada Damira Ćorkala.

3. Ilka, MU 887, posada Ante Davora Turčinova Zeca.

Leuti:

Gušte, MU 85, Nedjeljko Ferara,

Bruno, BG 321, Stanislav Kuštera,

Palma, ŠB 4166, Đorđe Ljuba,

ŠB 227698 Alen Jaram.

Kaići - samo jedan!

1. Zlatna ribica, ŠB 540, Ive Tudić.

Regata ispred Prvić Šepurine bila je prava svečanost za oko, dušu i tilo... baš kao uvod u iduću nedjelju kad je na rasporedu iduća - upravo Regata za dušu i tilo u Betini!

image
Boško Lučev
image
Boško Lučev
image

Spremni za veliki morski ogled

Boško Lučev
image
Boško Lučev
28. travanj 2024 00:58