StoryEditorOCM

igra živacaJedriličari na Europskom prvenstvu štrajkali protiv organizatora: ‘Mrcvare nas, nikad nisam bio na težoj regati‘

Piše M. I.
17. ožujka 2023. - 10:42

Tonči Stipanović u posljednji dan Europskog prvenstva u jedrenju u klasi ILCA 7 u talijanskoj Andori ulazi kao najbolji Europljanin, dok je Filip Jurišić na 3. mjestu nakon što su u četvrtak imali dvije od predviđene tri regate u Zlatnoj floti, ukupno sedam (najslabija se odbacuje). Ukupno je Stipanović na 2. mjestu sa 23 negativna boda, šest više od olimpijskog pobjednika Matthewa Wearna iz Australije, koji, naravno, ne može postati europski prvak i jedri izvan konkurencije.

Između Stipanovića i Jurišića (36 bodova) jest Nizozemac Duko Bos s 29 bodova, a za petak, posljednjeg dana prvenstva predviđene su tri regate. U slučaju da se ispuni plan, dakle, tri regate, tada će se brisati još jedan najgori rezultat, pa i na to treba računati u borbi za medalje.

Stipanović je opet ostvario dva odlična rezultata (3, 5), dok je Jurišić pobijedio u prvom plovu, a u drugom upisao 11. mjesto.

Inače, prva regata u četvrtak bila je nadoknađivanje one prethodno poništene u kojoj je Stipanović bio drugi, a njeno poništenje od strane sudačkog odbora izazvalo je brojne promjene u ukupnom poretku. Ta regata je za mnoge jedriličare i dalje predmet spora, pa su prije starta jedriličari štrajkali jedan sat, nisu htjeli jedriti nezadovoljni tretmanom, koji imaju od organizatora, ali i sudačkog odbora.

- Da, štrajkali smo uru vrimena zbog svega šta nam rade kad smo na moru, ali i zbog te poništene regate – javio nam se 36-godišnji Splićanin. – Bilo je sastanaka i rasprava, treneri su čak razgovarali da se svi povučemo iz Zlatne skupine, ali na kraju ništa od toga, jer je nekim jedriličarima ovo kvalifikacijska regata za ostatak sezone.

Dakle, prevladala je kolegijalnost, ali nezadovoljstvo traje i dalje.

- Odavno se nisam susreo s ovako teškom regatom, šta psihički, šta fizički. Zbilja nas mrcvare – dodao je četverostruki europski prvak.

Doduše, na regatnom polju ga to nije omelo. Kao ni Jurišića.

image

Filip Jurišić

- Rano je još pričati o bilo čemu. U petak su predviđene tri regate, puno je bodova u igri, tako da je i dalje sve moguće.

Zanimljivo je da je Wearn prvi put kiksao na ovom prvenstvu, tek 17. mjesto u drugom plovu u četvrtak, što mu se briše, ali ukupno je skupio više negativnih bodova (34-32) od Stipanovića. Samo što je Stipanoviću najlošiji rezultat 9. mjesto, pa je tu nastala razlika od 6 bodova u korist Australca. Iako on nije važan u ukupnom poretku, ali čim je u konkurenciji, želja ga je pobijediti.

Nema sumnje da će u petak biti velika borba, razlike su takve da te jedna pogreška može izbaciti iz igre za medalju. Stipanović je stvorio dobru zalihu sa svih sedam Top 10 plasmana (7, 1, 4, 3, 3, 9, 5), za razliku od Jurišića koji uz dvije pobjede ima diskvalifikaciju (63 negativna boda) i dvaput je završio na 11. mjestu. U konačnici, sve će to odlučivati o medaljama.

17. ožujak 2023 10:42