StoryEditorOCM

prijaveJeste li spremni za osam mjeseci na brodu? Okupljaju se posade za retro regatu Ocean Globe Race

Piše M.I.
15. prosinca 2022. - 11:59

Organizatori Ocean Globe Race otvorili su prijave za članove posade na ovoj velikoj oceanskoj regati koja je najavljena za rujan iduće godine, piše sail-world.com.

Jedrit će se prema procjenama čak 8 mjeseci, a zainteresirani se mogu prijaviti za jednu od četiri etape OGR-a ili za cijelu kružnu plovidbu. Uvjet je da prethodno prođu obuku za preživljavanje i medicinsku obuku, kao i sveobuhvatan liječnički pregled.

Riječ je o regati koja je dio retro regata poput Golden Globe Race. Organizatori su isti, a cilj im je podsjetiti na Whitbread Race iz 1973. godine, te promovirati retro regate, odnosno vratiti se tradicionalnom jedrenju, s brodovima iz 70-ih i 80-ih godina, neprofesionalnim posadama i astronomskom navigacijom, bez mogućnosti geolociranja.

Ocean Globe Race će oploviti svijet u 4 etape tijekom 7, 8 mjeseci, ploveći južno od mitskih rtova Dobre Nade u Južnoj Africi, Lewina u Australiji i Hornosa u Južnoj Americi.

Za razliku od Golden Globe regate na kojoj jedre samci, Ocean Globe race namjenjena je višečlanim posadama.

- Ova prilika je otvorena za svakog nautičara koji stvarno želi biti dio velike avanture, ima timski duh, voli zabavu i spretan je - poručuju organizatori Don McIntyre, organizator regate i kapetan Coconut, odnosno umirovljeni zapovjednik mornarice Mark Sinclair.

Jedrit će se na jedrilici Swan 57 iz 1978., a skiper će biti Mark Sinclair. Don McIntyre jedrit će na trećoj etapi oko rta Horn. Na regati će sudjelovati 20 brodova, sve retro primjerci, kao i na Golden Globeu.

Plovit će se na isti način kao nekada koristeći sekstant, kronometar, astronomske tablice, olovku i papirnate karte. Vratit ćemo se osnovama, koristeći sunce, mjesec, planete i zvijezde, bez GPS-a i moderne elektronike i samo HF radio za komunikaciju. Bit će to pravi izazov za svih - poručuju organizatori koji su detalje ove prijave objavili na mcintyreadventure.com.

28. travanj 2024 23:07