StoryEditorOCM

54. izdanje Semaine Olympique Francaise"Jozina banda" se opet vraća s medaljom, Kontidesu bronca

Piše OM
30. travnja 2023. - 08:30

Pao je zastor na jednu od najvećih svjetskih jedriličarskih regata u olimpijskim klasa, a "Jozina banda" iz Splita opet se vraća s medaljom. Ovoga puta u klasi ILCA 7 do medalje nije došao Tonči Stipanović, nije niti Filip Jurišić koji je kao 12. u ukupnom poretku ostao bez plova za medalje, nego Pavlos Kontides.

Cipranin, koji će u rujnu postati hrvatski zet, a već je više od 15 godina neraskidivo vezan za splitski Mornar, osvojio je broncu u Hyeresu, gdje je jesenas postao europski prvak. Ispred Kontidesa su se smjestila dva Britanca, Elliot Hanson je zlatni, a Michael Beckett srebrni na 54. izdanju Semaine Olympique Francaise.

Plov za medalje nije prošao bez uzbuđenja, a u njemu je osim Kontidesa i Stipanovića bio još jedan član "Jozine bande", Mađar Jonatan Vadnai. Hanson je pobijedio u "medal raceu", te preskočio Becketta, iako je ovaj imao 5 bodova zalihe. Beckett, pobjednik nedavno na regati Svjetskog kupa na Mallorci, prošao je kroz cilj kao četvrti, a kako se u plovu za medalje bodovi računaju dvostruko, tako je došlo do preokreta.

Kontides je bio drugi u svojevrsnom finalu desetorice najboljih, a Stipanović treći što mu je omogućilo da se probije do 8. mjesta. Na kraju se za 0,8 bodova smjestio ispred Hermanna Tomasgaarda, Norvežanina s broncom s Olimpijskih igara u Tokiju. Stipanović je i u Japanu preskočio Tomasgaarda za svoju drugu srebrnu olimpijsku medalju.

Kao što smo dan ranije napisali, Stipanović je u internoj borbi za mjesto na predolimpijskoj regati u Marseilleu nadmašio Jurišića. Taj "test event" održat će se od 9. do 16. srpnja i simulirat će ono što će se događati godinu dana kasnije. Hoće li doista Stipanović na svoje četvrte Olimpijske igre po treću medalju ili će ga izgurati Jurišić neće se znati sve do Hyeresa sljedeće godine. Do tada će se održati neke važne regate, najprije Svjetsko prvenstvo svih olimpijskih klasa u Nizozemskoj (Den Haag) u kolovozu ove godine, a potom još Svjetsko prvenstvo na početku sljedeće godine, te Hyeres kao završna točka njihovog nadmetanja. Tko u te tri regate bude bolji, bit će hrvatski predstavnik na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.

18. travanj 2024 13:10