StoryEditorOCM

avantura životaJužnoafrikanka ušla u povijest kao prva žena koja je obišla Cape Horn na čelu solo utrke Zlatni globus

Piše Merien Ilić
21. veljače 2023. - 14:34

Nakon više od pet mjeseci što je provela sama na moru, 40-godišnja Južnoafrikanka Kirsten Neuschäfer ušla u povijest kao prva žena koja je obišla Cape Horn na čelu solo utrke Zlatni globus oko svijeta.

Kirsten Neuschäfer napustila je luku Les Sables d‘Olonne prije 164 dana, bez telefona, GPS-a i ikakve tehnologije s jednim ciljem, da pobijedi. Jedina žena na startnoj liniji, preživjela je do sada sve izazove oceana: jake vjetrove, visoke valove, hidraciju pomoću kišnice, čak je i ronila kako bi očistila trup svog broda. Tijekom ovog putovanja, pritekla je u pomoć kolegi Tapiju Lehtinenu, čiji je brod potonuo.

image

Hrabra  Kirsten Neuschäfer

AFP

Ova regata prilično je iscrpila sve sudionike. Krenulo ih je 17, a broj se postepeno osipao, pa je spao na tek četiti jedriličara. Englez Simon Curwen, koji je bio vodeći u utrci, morao je napustiti regatu nakon što je golemi val udario u njegov čamac i slomio mu opremu. Kirsten je ipak izdržala i nastavila grabiti: 300 milja za drugoplasiranim Indijcem Abhilashom Tomyjem, 1200 milja za trećim, Austrijancem Michaelom Guggenbergerom, dok je Ian Herbert-Jones bio daleko iza na četvrtom mjestu.

Kirsten se očekuje sredinom travnja u Les Sables-d‘Olonne. Stanovnici Sablesa, regije Vendée i svi ljubitelji mora nadaju se kako će ona biti prva žena koja je samostalno pobijedila na ovoj utrci oko svijeta u kojoj nema korištenja moderne tehnologije, tek stari pomorski alati poput sekstanta, pomorskih papirnatih karata i brodova koji su građeni prije 1988. godine.

16. travanj 2024 08:02