StoryEditorOCM

KOBNI ZAHODKako je kapetanova stolica presudila nacističkoj podmornici

Piše Vanja VALTROVIĆ
23. rujna 2020. - 13:01

Pred sam kraj Drugog svjetskog rata, u travnju 1945. godine, njemačka podmornica U-1206 isplovila je na svoju posljednju misiju. Nije nastradala ni od savezničkih brodova ni od aviona, nego od kapetanova nestručnog odlaska na WC. Za razliku od ranijih tipova podmornica, ova je imala novi model zahoda koji se mogao koristiti i na većim dubinama. Nekoliko članova posade bili su obučeni kao WC-specijalisti. Kada je kapetan Karl Adolf Schlitt nakon nužde htio isprati WC, nešto nije išlo kako treba.

Pozvao je specijalista, ali i on se zbunio: otvorio je vanjski ventil prije nego što je zatvorio unutrašnji. More je navalilo u podmornicu čiji su se akumulatori nalazili ispod zahoda. Kada je more došlo u kontakt s kiselinom iz akumulatora, počeli su se stvarati otrovni plinovi i širiti se podmornicom, pa Schlitt nije imao drugog izbora nego izroniti.

Na svoju nesreću, bili su blizu škotske obale i odmah nakon izranjanja su primijećeni i napadnuti. U napadu su četiri člana posade poginula, a 46 ih je zarobljeno.

19. travanj 2024 16:54