StoryEditorOCM

udarali u brodKad se bezbrižna plovidba pretvori u noćnu moru: ‘Kitovi ubojice su nas napadali sat vremena!‘

Piše A.B.K./SD
18. svibnja 2023. - 17:35

Planirana bezbrižna plovidba jedrilicom uz obale Maroka, britanskom paru Janet Morris i Stephenu Bidwellu umalo se pretvorila u tešku noćnu moru. Par se nalazio na tečaju jedrenja, kad su se odjednom u njihovu jedrilicu počeli zabijati kitovi ubojice. U početku su čak bili zadivljeni što su vidjeli te moćne životinje dok vrlo brzo nisu shvatili dasu se okomili na njihovu jedrilicu. Njih nekoliko nalazilo se na tečaju jedrenja kad su orke počele kružiti i zabijati se u brod.

Kitovi su ih naganjali skoro sat vremena.

I onda odustali.

Sve je zabilježeno na snimkama.

Incident se dogodio 2. svibnja, nedaleko od lučkog grada Tangera u Maroku. Inače, u Gibraltarskom tjesnacu, koji odvaja Europu od Afrike, od 2020., bilo je više od stotinu napada orki na brodove.   

“Nisam mogla vjerovati kada sam ih vidjela, to je ekstremno rijetka pojava.

Mi smo bili nevjerojatno mirni, ali u sebi smo stalno ponavljali: „O moj Bože!“, ispričala je Janet Morris za The Times. 

Sve se počelo dok je par spavao prije preuzimanja smjene. Odjednom ih je probudio snažan udar u trup i urlik ostatka posade: „Orke! Orke!“.

“Skamenili smo se, kazala je Janet, a onda su se pribrali jer je i skiper bio miran. “Bilo je važno da ne paničarimo i ne prenosimo tu nervozu na sve druge članove posade, rekao je Stephen Bidwell.

U jatu je bilo šest kitova ubojica. Video incidenta prikazuje agresivnu životinju kako se zabija u trup i kormilo jahte Bavaria.

Nije bilo jednostavno, jer je posada istovremeno muku mučila s kitovima i borila se s jakim vjetrom i velikim valovima.

No, na koncu je sve dobro završilo, iako ovo iskustvo britanski par neće lako zaboraviti.

Kad su se živi i neozlijeđeni vratili na kopno, vidjeli su da su im kitovi odvalili dio propelera.

20. svibanj 2023 00:35