StoryEditorOCM

HAVARIJAKapetan Miletić pretpostavlja što se dogodilo s ‘Ivanom D‘: Nije to mala platforma pa da je možeš sakriti...

9. prosinca 2020. - 10:35

Lučka kapetanica pulske Lučke kapetanije Dolores Brenko Škerjanc potvrdila je jučer da će se do kraja tjedna krenuti u potragu za nenastanjenom plinskom platformom "Ivana D", koja je nestala u subotu uslijed jakog vjetra i velikih valova.

"U ovom trenutku najvažnije je da nema ljudskih žrtava i onečišćenja mora. Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, ponajviše zbog vjetra i velikih valova, ne možemo prići mjestu događaja. Za sada planiramo da bismo to mogli uspjeti tijekom četvrtka ili u petak", kazala je kapetanica Brenko Škerjanc.

Prema podacima kojima raspolažu u pulskoj Lučkoj kapetaniji, uvjeti na moru su iznimno nepovoljni, uz valove više od dva i pol metra.

Na istome mjestu

– Ako su valovi dva i pol metra, to ne bi trebalo sprječavati potragu za nestalom platformom. Na te valove možeš krenuti i kaićem. Pa hrvatska država ima brodove koji mogu izići na more i kad su valovi visoki do sedam, osam metara. Vojska ima takve brodove, samo što HRM ne smije napuštati hrvatske teritorijalne vode, jedino uz dopuštenje Sabora. Kako se ova platforma nalazila izvan teritorijalnih voda, tako HRM nije ni mogao krenuti u traženje platforme. Ali brodove koji svladavaju valove od 2,5 metara imaju i lučke kapetanije i policija, pa ne vidim razloga da se ne iziđe na more i potraži gdje je nestala platforma "Ivana D" – rekao nam je kapetan Toma Miletić, koji je veliku većinu svojeg radnog vijeka "tukao more" i koji je bio i pomoćnik ministra pomorstva.

Kapetan Miletić smatra da "Ivana D" nije "nestala", nego da je potonula na dno.

– Da je ona nestala i da se nalazi negdje iznad razine mora, mogli bi je uočiti, a i radari bi je locirali. Moja je pretpostavka da je potonula. To nije mala platforma pa da je možeš negdje sakriti. U trenutku njezina "nestanka" u tom je području bilo olujno nevrijeme i zasigurno su valovi bili viši od 10 metara. Sjećam se da su jednom za vrijeme nevremena baš na "Ivani D" izmjereni valovi od 14 metara. No, ni ti joj valovi ne mogu naštetiti, uz pretpostavku da je platforma redovito održavana. Jedino joj može naštetiti orkanski vjetar, koji joj je vjerojatno slomio "nogu" na kojoj je stajala, okrenuo je i ona je otišla na dno – kaže kapetan Miletić.

Prema mišljenju kapetana Miletića, "Ivana D" potonula je na lokaciji na kojoj se inače nalazi.

– Zasigurno će na tom području, dok se ne utvrdi gdje se točno nalazi, biti zabranjena plovidba i svi koji tuda plove morali bi biti oprezni – kaže kapetan Miletić.

Nema zagađenja

Nestala Inina platforma "Ivana D" nenastanjena je i nalazila se oko 50 kilometara sjeverozapadno od Pule.

Nakon što je nestala, automatski su se zatvorili plinski ventili, čime je uklonjena opasnost od ispuštanja plina i tako nije došlo ni do kakvog izlijevanja ili drugog ekološkog incidenta.

O gubitku komunikacije i vizualnog kontakta s plinskom platformom "Ivana D" zbog olujnog vjetra i velikih valova na sjevernom Jadranu, u ponedjeljak su izvijestili iz Ine i Koordinacije za sigurnost pri odobalnom istraživanju i eksploataciji ugljikovodika.

Riječ je, kako se navodi, o monopodskom satelitskom objektu bez posade, pomoću kojeg se proizvodi prirodni plin te se prije opisanih događaja automatski aktivirao sustav za isključivanje u nuždi, pa su zatvaranjem dubinskih sigurnosnih ventila plinske bušotine dovedene u sigurno stanje, dok je tlak u plinovodu ostao stabilan.

Događaj nije imao štetnog utjecaja na okoliš, naveli su iz Ine, koja je, sukladno propisima i zakonskim obvezama, o događaju pravodobno izvijestila sva nadležna tijela.

29. travanj 2024 02:21