StoryEditorOCM

morski divKinezi isporučili novog mega kontejneraša, pogledajte kako izgleda ‘MSC Celestino Maresca’

Piše OM
28. ožujka 2023. - 10:24

Još jedan ultra veliki kontejnerski brod od 24.116 TEU isporučen je iz China State Shipbuilding Corporation (CSSC) brodogradilišta prošlog četvrtka za Mediterranean Shipping Company. Brod nosi ime MSC Celestino Maresca, a izgradio ga je Hudong Zhonghua Shipbuilding za najveću brodarsku kompaniju za kontejnerski prijevoz na svijetu – MSC, prenosi Pomorac.hr.

Riječ je o drugom brodu istog tipa koje je brodogradilište isporučilo MSC-u u protekla dva tjedna, a ujedno je i peti brod kapaciteta većeg od 24.000 TEU koji je isporučen u posljednjih devet mjeseci, prenosi Offshore Energy.

 MSC Celestino Maresca je samostalno dizajniralo i izgradilo brodogradilište Hudong Zhonghua Shipbuilding.

Ovaj golemi kontejnerski brod dug je 399,99 metara. Širina iznosi 61,5 metara, a površina palube velika je kao 4 standardna nogometna igrališta. Brod može prevoziti više od 240.000 tona tereta, odnosno 24.116 standardnih kontejnera.

Dizajn boda se sastoji od visokoučinkovitih propelera i uređaja za uštedu energije koji smanjuju potrošnju energije i razine emisija za oko 3-4 posto. Iz brodogradilišta su istaknuli da kontejnerski brod sadrži napredne automatizirane sustave, kao što su visoko automatizirani i integrirani sustavi na zapovjedničkom mostu, te vrhunsku tehnologiju za gašenje požara. Brodogradilište je optimiziralo veličinu broda kako bi povećali kapacitet, a korišteni su digitalni testni modeli i lean management kako bi se povećala efikasnost. Iz Hudong Zhonghua kažu kako su tijekom izgradnje ovog kontejnerskog broda od 24.000 TEU pokrili više od 20 ‘technical gapova’ te zaštitili 69 patenata.

31. svibanj 2023 19:23