StoryEditorOCM

UGROŽENA VRSTAKod Šibenika postavljeni kolektori za prikupljanje ličinki plemenite periske, evo kako rade

Piše OM
10. srpnja 2024. - 12:19

U okviru projekta “Očuvanje plemenite periske u Jadranskom moru“, Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije, u suradnji s partnerima, dovršila je postavljanje kolektora za prikupljanje ličinki plemenite periske na tri mikrolokacije u Šibensko-kninskoj županiji.

Kolektori su postavljeni na uzgajalištima školjaka u Tribunju – Seashell, ispod Šibenskog mosta – ušće rijeke Krke i na Kapriju, piše Šibenski portal.

Na Kapriju su jučer podignuti kolektori u kojima, nažalost, nije bilo ličinki periske. Međutim, postavljeni su novi kolektori s nadom da će u budućnosti biti uspješni u prikupljanju ličinki ove ugrožene vrste.

Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije jedan je od ključnih partnera u ovom projektu koji se provodi od 2020. godine. Projekt je sufinanciran sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Plemenita periska, koja je nekada bila čest prizor u Jadranskom moru, danas je sve rjeđa, te je njen opstanak uvelike ugrožen.

Akcija ‘Jeste li ih vidjeli‘, proširena 2019. godine kako bi obuhvatila i plemenitu perisku, poziva javnost da dojavi lokacije gdje su opažene žive jedinke. Cilj ove akcije je podizanje svijesti o važnosti očuvanja plemenite periske te prikupljanje podataka o njenoj rasprostranjenosti. Do danas je zaprimljeno više od 2000 dojava građana, od kojih je samo u 2023. godini bilo oko 150.

Postavljanje kolektora za prikupljanje ličinki plemenite periske predstavlja važan korak u očuvanju ove vrste u Jadranskom moru. Uspješna realizacija projekta ovisi o nastavku suradnje između stručnjaka, institucija i šire javnosti. Prikupljeni podaci o rasprostranjenosti i stanju populacije plemenite periske pružaju neprocjenjive informacije za daljnje mjere zaštite i očuvanja ovog dragocjenog dijela morskog ekosustava.

06. rujan 2024 14:57