StoryEditorOCM

FishclashKoliko poznajete ribe u Jadranu? Zaljubljenici u more osmislili kartašku igru, pravila su jednostavna

Piše M.I.
9. siječnja 2023. - 09:48

Koliko dobro poznajete riblje stanovnike Jadrana? Jadran je dom oko 400 ribljih vrsta i podvrsta, a znanje i svijest o ribama, ali i o njihovim brojnim značajkama podići će nova kartaška igra Fishclash – Ribe Jadrana koju je osmislila grupa prijatelja, zaljubljenika u more, piše Novi list.

Ova zanimljiva igra je prvenstveno namijenjena mlađim osnovnoškolcima, ali u njoj mogu uživati svi. Karte predstavljaju trideset i šest jadranskih stanovnika s pripadajućim karakteristikama, a nastala je tako da su autori igre, takve sličice podijelili djeci za Božić. Oduševljenju najmlađih nije bilo kraja.

Matija Popović, jedan od autora igre FishClash, navodi kako je došla sama ideja o kreiranju nove kartaće igre.

"Moji sinovi su veliki ljubitelji prirode, doma stalno donose kukce, a stariji sin Vid obožava i karte, stoga je predložio ovu igru. Kad sam to rekao prijateljima, brzo smo se bacili na posao.

U procesu stvaranja prvo smo kreirali prototip – doslovno smo sami izrezivali prvih 30 primjeraka karata i poklonili ih svojim klincima za Božić 2021. Kada smo vidjeli njihovo oduševljenje, odlučili smo se baciti u ovu avanturu", prepričava Matija Popović.

Uz Matiju Popovića, ekipu koja je radila na realizaciji ove lijepe ideje čine Ivan Franić, Matej Faler, Krunoslav Lovrić, Ninoslav Zekić i Tomislav Starčević.

U pomoć im je uskočio i stručnjak, biolog Matej Faler, te ilustrator Ivan Marečić. Jednom kada se stvar zakotrljala, u projekt su se uključili i ostali pojedinci – lektori, dizajneri vizualnog identiteta, promotori i ostali, a sve s ciljem kako bi se originalna ideja provela u što bolju izvedbu.

image

Fish Clash

Fish Clash

Pravila su jednostavna: špil se sastoji od 36 karata, a svaka predstavlja jednu riblju vrstu iz Jadranskog mora.

Svaka karta sadrži podatke o ribi koju predstavlja. Na karti se očitava maksimalna dužina i težina pojedine riblje vrste, dubina na kojoj se riba zadržava, položaj u hranidbenom lancu te dvije kategorije posvećene očuvanju jadranskog podmorja – učestalost i IUCN kategorija ugroženosti.

Igru može igrati od 2 do 6 igrača, a runda traje otprilike 15 minuta. Igrači se natječu uspoređujući navedenih šest kategorija i četiri posebne riblje supermoći, a pobjednik je onaj tko prikupi najviše karata. Ova originalna i edukativna igra za cilj ima naučiti mlade igrače, ali i podsjetiti starije o mnogim ribljim vrstama koje obitavaju u Jadra

Igra je prvenstveno namijenjena mlađim osnovnoškolcima, ali iskustvo nam pokazuje da je igraju svi, od vrtićke djece, koja uživaju u krasnim ilustracijama i uče prva slova, do djedova i baka, koji sa strašću igraju igru i o ribama uče sa svojim unucima.e kartaće igre FishClash – Ribe Jadrana, na hrvatskom ili engleskom jeziku, mogu nabaviti u suvenirnicama pulskog Akvarija i zagrebačkog Zoološkog vrta te na svim prodajnim mjestima, kao i na web-shopu knjižare Hoću knjigu.

02. svibanj 2024 09:56