StoryEditorOCM

TivatKonferencija o nematerijalnoj kulturnoj baštini: znanje i vještine treba prenijeti budućim generacijama

Piše M. I.
6. svibnja 2023. - 10:36

Muzej betinske drvene brodogradnje predstavio je svoje aktivnosti na međunarodnoj konferenciji "Nematerijalno kulturno nasljeđe i održivi turizam: mogućnosti i izazovi (2003-2023)", u organizaciji JU Muzej i galerija Tivat.

Ravnateljice Muzeja Kate Šikić Čubrić govorila je o plovidbenoj, pomorskoj materijalnoj i nematerijalnoj baštini, udrugama koje su se povezivale i povezuju se u očuvanju i zaštiti pomorske nematerijalne baštine.

Inače, ova konferencija započela je predstavljanjem Bokeljske mornarice Kotor i podružnice Tivat povodom priprema uoči proglašenja Bokeljske mornarice na UNESCO svjetsku listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara, opširno je izvijestio Radio Tivat.

Između ostalog, razgovaralo se o potrebi sudjelovanja u EU projektima koji podržavaju edukaciju odnosno učenje i prenošenje znanja i vještina budućim generacijama radi održivosti elemenata nematerijalnog kulturnog nasljeđa. Naglašen je i značaj uključenja lokalne zajednice, grupe i pojedinaca u Udruženje Mediteranskih Pomorskih Muzeja-AMMM.

Sudionici konferencije imali su priliku posjetiti Festival vjetra koji traje kroz čitav svibanj. Riječ je o sportsko-kulturno-edukativnoj manifestaciji u organizaciji Jedriličarskog kluba Delfin, posvećenoj promociji održivog razvoja Tivta i Boke Kotorske kao kulturne i nautičke destinacije. Na programu je čak 35 sportskih, zabavnih, edukativnih i kulturnih sadržaja u kojima će građani i gosti Tivta uživati na deset različitih lokacija. Nakon regate, bit će tu izložba o ženama u ribarstvu, predavanja o klimatskim promjenama, o pomorstvu, održivom turizmu, o svjetonionicima na Jadranu, uz brojnu druge teme i sadržaje.

image
JK Delfin
25. travanj 2024 22:02