StoryEditorOCM

ČOVJEK REMORKERKonobar je plivajući za sobom vukao splav s 15 ranjenih brodolomaca kroz japanske rafale. Sad je dobio veliku počast

Piše Vanja Valtrović
16. listopada 2022. - 09:49

Kad su Japanci u bitci za Guadalcanal, u noći s 4. na 5. rujna 1942., potopili USS Gregory, Charles Jackson French, konobar u brodskoj kantini, bio je jedan od malobrojnih neozlijeđenih u tom napadu.

Japanci su reflektorima pretraživali morsku površinu i pucali iz strojnice po onima koje bi uočili. Svjestan da se trebaju što prije maknuti s tog mjesta, French je skočio u more i zaplivao vukući splav s 15 ranjenih brodolomaca.

Nakon nekoliko sati uočio ih je američki avion, koji je javio njihovu poziciju kako bi se mogao po njih poslati desantni čamac. Bazen za obuku plivanja i spašavanja u mornaričkoj bazi u San Diegu, otvoren ove godine, nazvan je Charles Jackson French, u spomen na mornara kojega su nakon ove akcije prozvali Human Tugboat (Čovjek Remorker).

Počast je to čovjeku koji je zbog boje svoje kože na obuku u bazenu, kao i na plivačke treninge i vježbe na moru, morao ići odvojeno od ostalih – bijelih mornara.

05. svibanj 2024 21:52