StoryEditorOCM

HD HyundaiKoreja isporučila prvi trgovački brod kojim će upravljati umjetna inteligencija

Piše M. I.
29. kolovoza 2023. - 12:03

Vodeće južnokorejsko brodogradilište HD Korea Shipbuilding & Marine Engineering (HD KSOE), odnosno HD Hyundai, isporučilo je, kako tvrde, "prvi trgovački brod kojim će upravljati umjetna inteligencija". Kako navode, pogonski strojevi i sigurnosni sustavi kojima upravlja umjetna inteligencija dizajnirani su tako da omoguće duža putovanja bez posade, prenosi pomorac.hr.

Riječ je o novoizgrađenom brodu za rasute terete od 180.000 dwt s pogonom na LNG, izgrađenom za H-Line Shipping. To je prvi brod koji je opremljen sustavima za automatizaciju rada pogonskog stroja temeljenima na umjetnoj inteligenciji — HD Hyundaijevim sustavima Integrated Condition Diagnosis Solution (HiCBM) te Integrated Safety Control Solution (HiCAMS).

Ovi su sustavi dizajnirani za dijagnosticiranje kvarova u stvarnom vremenu i "automatsko prepoznavanje hitnih slučajeva", poput požara na brodu. U suštini, "ovi sustavi su AI pomorci", tvrde iz kompanije. Navode da su sustavi sposobni zamijeniti posadu u stroju i na palubi, prenosi The Maritime Executive.

HiCBM sustav je za dijagnostiku i upravljanje u stvarnom vremenu bitnim dijelovima kao što su pogonski i pomoćni strojevi, kompresori i pumpe. Koristeći umjetnu inteligenciju, sustav proaktivno prepoznaje znakove potencijalnog kvara tijekom plovidbe, čime se osigurava radna stabilnost i sprječavaju kvarovi, navodi Offshore Energy.

S druge strane, HiCAMS djeluje kao sigurnosni uređaj za upozoravanje pokretan umjetnom inteligencijom. Sustav otkriva i analizira događaje putem ugrađenog sustava nadzornih kamera (CCTV). Ovaj sustav igra ključnu ulogu u održavanju sigurnosti broda i posade u stvarnom vremenu.

Jedan značajan aspekt je prilagodljivost ovih sustava, što omogućuje implementaciju na postojeće brodove. Kako tvrde iz brodogradilišta, sustavi će omogućiti očekivano širenje tržišta automatizacije motora temeljene na umjetnoj inteligenciji.

S pravom autonomnom navigacijskom tehnologijom, posao pomorca mogao bi se sasvim promijeniti — umjesto na brodu, posada će se fizički nalaziti u centrima za daljinsko praćenje. Ovi autonomni sustavi već su testirani, no za duža putovanja funkcije održavanja opreme i hitnog odgovora na nepredvidive probleme još uvijek mogu raditi samo ljudi.

"Dolazak ere autonomnih brodova temeljenih na umjetnoj inteligenciji i digitalnoj tehnologiji neizbježan je", dodao je izvršni direktor HD Korea Shipbuilding & Marine Engineering Kwon Byeong-hun.

29. travanj 2024 11:06