StoryEditorOCM

priprema se akcijaLučka kapetanica: Potraga za ‘Ivanom D‘ trebala bi krenuti sutra ujutro. Dubina je 40-tak metara, nadam se da se platforma još nalazi na balinu

9. prosinca 2020. - 12:07

- Potraga za nenastanjenom plinskom platformom Ivana D. koja je u subotu "nestala" s morske površine započeti će sutra ujutro, naravno, ukoliko to dopuste vremenske prilike. Još uvijek na sjevernom Jadranu ima jakog istočnjaka i još ne možemo krenuti u potragu, odnosno pretraživanje pozicije gdje se ona nalazila - rekla nam je u srijedu pulska lučka kapetanica Dolores Brenko Škerjanc.

Zanimalo nas je kolika je dubina mora na mjestu na kojemu je bila postavljena Ivana D. i kolika je vjerojatnost da je ona potonula na dno?

- Dubina je 40-tak metara i ja se još uvijek nadam da se ona nalazi na balinu (postolju) - kazuje Brenko Škerjanc.

Dakle, potraga će biti sutra pokrenuta, područje nestanka platforme će pretraživati brodovi, sonari, ali prije toga, morat će se, kako nam je rekla Brenko Škerjanc, svi oni koji budu sudjelovali u potrazi za Ivanom D. testirati na Covid-19.

Najvjerojatniji scenarij ovog, u najmanju ruku čudnog događaja, jer nikada nismo čuli da je neka pomorska platforma "nestala", bit će potonuće platforme, koju je vrlo vjerojatno jak vjetar slomio, nakon čega je ona potonula na morsko dno.

- Ja sam uvjeren da ju je vjetar slomio, jer nema drugog objašnjenja, ukoliko ona "ne viri" iz mora. Ukoliko je platforma na dnu, veliko je pitanje, hoće li je se uopće od tamo vaditi i popravljati, odnosno u kakvom je stanju, nakon havarije i ima li je uopće smisla vaditi, rekao je kapetan Toma Miletić, bivši pomoćnik ministra pomorstva, prometa i veza.

image
Platforma Ivana D
Ina
29. travanj 2024 04:24