StoryEditorOCM

modernizacija dokovaLučkoj upravi Šibenik odobren kredit od 20 milijuna eura: država dala jamstvo, evo što se sve planira urediti uz more

7. siječnja 2021. - 16:01

Vlada je na sjednici u četvrtak dala suglasnost Upravnom vijeću Lučke uprave Šibenik za kreditno zaduženje kod HBOR-a u iznosu od 20 milijuna eura za financiranje projekta modernizacije lučkog područja luke Šibenik, uz državno jamstvo na taj kredit.

Kako je izvijestio ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, projekt se odnosi na uređenje putničkog dijela luke, što uključuje projekt dogradnje gata Vrulja u sklopu pomorsko-putničkog terminala, kao i teretnog dijela luke, što se odnosi na terminal Rogač, drvni terminal, terminal Dobrika, uređenje lučkih cestovnih i željezničkih prometnica, spojnu obalu Dobrika-Rogač i ostalo.

Ukupna vrijednost projekta je 280,6 milijuna kuna, a dio projekta, u iznosu od oko 32,2 milijuna kuna, se financira iz sredstava Europske unije.

Preostali dio troškova, pojasnio je Butković, povezan je s izgradnjom pomorsko-putničkog terminala, koji nisu prihvatljivi za financiranje putem EU-ovih fondova, te infrastrukturnim radovima u teretnom dijelu luke, pa će oni biti financirani kreditom Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) u iznosu od 20 milijuna eura.

Rok otplate kredita je 15 godina, uključujući i poček, s kamatnom stopom od 1,7 posto godišnje, fiksnom za rok otplate do 10 godina, te 1,9 posto godišnje, fiksnom za rok otplate duži od 10 godina, uz 80-postotno državno jamstvo, izvijestio je Butković.

"Izgradnjom novog pomorsko-putničkog terminala Luka Šibenik dobit će međunarodni granični prijelaz prema schengenskim standardima. U smislu teretnog prometa, osnovna namjera projekta je vezana za obnovu i uređenje postojeće infrastrukture, kako bi se omogućila efikasnija manipulacija tereta i veći prihvat brodova. Realizacija cjelokupnog projekta omogućiti će daljnji gospodarski razvoj Šibensko-kninske županije, otvaranje novih radnih mjesta te utjecati na poboljšanje kvalitete života lokalnog stanovništva", poručio je Butković.

24. travanj 2024 08:10