StoryEditorOCM

blaga zimaMasovna pojava morskog oraha u moru kod Pule, znanstvenici tvrde da nije opasan za čovjeka

Piše M.I.
7. lipnja 2024. - 12:51

Pulski Aquarium javlja zanimljivu vijest o masovnoj pojavi rebraša poznatog kao morski orah (Mnemiopsis leidyi) koji je uočen u moru na području Verudele u Puli.

Za razliku od prijašnjih godina, njihova se prisutnost u tako velikom broju ove godine dogodila znatno ranije. Naime, odrasli primjerci ovog rebraša, kao i njegove ličinke (cidipidne larve), u sjevernom se Jadranu masovno pojavljuju uglavnom od kolovoza do studenog, a ova pojava se bilježi od 2016. godine.

- Od znanstvenika dr. sc. Paola Paliage iz Sveučilišta “Juraj Dobrila” u Puli i dr. sc. Tamare Đakovac iz CIM-a Rovinj, saznali smo da su rebraši pojedinačno uočeni i tijekom zimskih mjeseci. Navode da je tome razlog izuzetno blaga zima (prosječna temperatura mora 14 - 15 stupnjeva) i toplo proljeće s temperaturom mora nekoliko stupnjeva iznad srednjaka tj. iznad prosjeka srednjih dnevnih temperatura iz duljeg razdoblja.

Unatoč oblinijim oborinama tijekom proljeća, znanstevnici su potvrdili da nije došlo do povećanja količine nutrijenata iz rijeke Po.

Iz naših akvarijskih iskustava naučili smo da se razmnožavanje morskog oraha potiče povećanjem temperature za par stupnjeva, promjenom u salinitetu i dodavanjem svjetlosti žutog spektra (2700K – 3300K) tijekom minimalno 12 sati.

Morski orah ubraja se u invazivne vrste. Živi u velikom rasponu saliniteta od 4 do 38 promila i temperature od 3 do 30 stupnjeva, no najbrojniji su pri temperaturi od oko 20° C (trenutna temperatura mora u Puli je oko 22° C). Budući da se hrani zooplanktonom, jajašcima i ličinkama riba, ima izrazito negativan utjecaj na gospodarski važne vrste. S obzirom da ne spadaju u žarnjake nemaju žarne stanice i nisu opasne za čovjeka - navode iz Aquariuma.

13. srpanj 2024 22:54