StoryEditorOCM

17. Šoltanska regataMate na krilima ‘Fatamorgane II‘ uvijek ispred svih

Piše Sandra Barčot
Foto JK Zenta
21. listopada 2024. - 16:01

Niže vrhunski jedriličar Mate Arapov nove pobjede u floti krstaša, pa evo u njegovom impresivnom jedriličarskom „book-u” još jednog trijumfa. Za kormilom svog broda ‘Fatamorgana II‘, skiper splitskog kluba Mornar, slavio je novi epitet kao najbrži brod u realnom vremenu 17. izdanja Šoltanske regate krstaša”.

Trebalo je posadi „Fatamorgane II” ukupno 5:48,50 sati za projedriti dvije etape na ruti Split (ispred lučice Zenta) pa do otoka Šolte, u ciljnu liniju pred Stomorskom, te drugog dana nazad prema Splitu i Zenti.

Uz jedan kuriozitet – u prvoj etapi su bili ispred cijele flote jedreći 2:16,40 sati, uknjiživši prvi prolaz kroz cilj, dok im je u drugoj etapi, taj primat uzeo brod ‘Angelo Rosso‘ s kormilarom Fabijanom Roićem iz JK Labuda koji je jedrio 3:31 sati.

Kao drugi je ciljnu liniju, pri povratku u Split, projedrio „Overload” Siniše Kaliterne iz JK Splita sa vremenom 3:31,38, te treća „Fatamorgana” sa vremenom prolaza od 3:32,10 sati.

- Hvala svim sudionicima, a bile su 42 posade iz Slovenije, Češke i Hrvatske sa preko 160 jedriličara, na našoj regati. Kao i domaćinima u Stomorskoj, Udrugi Rusmarin, te domicilnom PŠRD Pelegrin, te pokroviteljima regate Općina Šolta, Turistička zajednica Šolta i domicilnom komunalnom poduzeću Basilija. Ujedno je na našoj fešte “od idra, brodova i mora”, bila pravo zadovoljstvo imati i flotu brodova sa Hvara. Radi vam se o članovima Udruge Lantina iz Vrbovske kojoj je glavni cilj promicanje vrijednosti tradicionalnih načina plovidbe – rezimira Igor Petrović, tajnik organizatora regate JK Zente, sva ona događanja dvodnevnog jedrenja od kopna do otoka, ističući s posebnim zadovoljstvom među ovom flotom iskusnih morskih vukova i jednu mladu posadu:- Dica iz Zente”! Imali smo najmlađu posadu na krstašu „Orion”, sedam polaznika naše škole jedrenja sa dvije trenerice: Brunom Mandić i Norom Mratović. Kako je iz „optimista” odmah preći u krstaše, na palubu „velike” jedrilice probali su naši mališani: Alessandro Skočić, Denis Kragić Marinić, Lota Štambuk Muratović, Luce Muratović, Yehor Podvezko, Željko Bušić i Juraj Krstinić – s velikim osmijehom na licu otkriva nam i ovaj dio njihove 17. Šoltanske regate, Igor Petrović, uoči svečane dodjele nagrada najboljima i po grupama.

21. listopad 2024 16:03