StoryEditor

bioraznolikostMistični vulkanski otočić Jabuka opet zadivljuje, a slično je još samo u podmorju Blitvenice

Piše OM
30. travnja 2021. - 09:10
JabukaBožidar Vukičević/Arhiv/Cropix

Jadransko more krije područja s iznimno velikom biomasom i pokrivenošću algama - otkrili su to ujedinivši snage fizičari, biolozi, meteorolozi i oceanografi. Uočili su da u otvorenome moru imamo jedinstvena područja biološke raznolikosti, koja bi što prije trebalo zaštititi.

Mistični vulkanski otočić Jabuka opet zadivljuje. Pod njim algi, i vrstama i brojnošću, kao nigdje drugdje na Jadranu. Slično je još samo u podmorju Blitvenice, još jednog otočiča u Jabučkoj kotlini, piše HRT.

- Naše dosadašnje analize brojnosti algi na području Blitvenice i Jabuke, u samu jesen, pokazuju dosada oko 350 vrsta. U cijelom istočnom dijelu Jadrana zabilježeno je manje od 700 vrsta, a na primjer kod otoka Šolte zabilježeno je samo 120 vrsta - kazao je dr. sc. Ante Žuljević iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita.

Znanost još ne zna zašto su ova dva otočića jedinstvene mikrooaze bioraznolikosti u Jadranskome moru. Odgovor, zahvaljujući potpori Hrvatske zaklade za znanost, na pučini traže Geofizički odsjek PMF-a, Državni hidrometeorološki zavod i Institut za oceanografiju i ribarstvo.

image
Blitvenica
Ante Baranić/Arhiv/Cropix

Prvi put koriste se najmodernijim undulatorima i brodskim strujomjerima. Zasad sve upućuje na to da alge bujaju zahvaljujući vjetru. 

- Vjetar nije jednolik nad cijelim područjem i dolazi do rotacije u polju vjetra. Ta rotacija u polju vjetra temeljem jednog mehanizma koji se zove Ekmanovo pumpanje izdiže termoklinu. Taj vjetar mora nekoliko dana trajati nad tim područjem na taj način i u tom trenutku dolazi do izdizanja termokline, a onda potencijalno i do izdizanja hranjivih tvari što je ono što proučavamo ovim projektom - objasnio je dr. sc. Hrvoje Mihanović iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita.

Mjere temperaturu, slanost, tlak, klorofil, kisik pa tim podacima dodaju satelitske i meteorološke - treba i znanstveno potvrditi tezu da je za carstvo algi pod Jabukom i Blitvenicom zalužno uzdizanje i poniranje dubokomorske vode bogate hranjivim solima. Čuda tehnike i sila pameti potrebni su da bi se objasnilo ono najsavršenije - priroda, piše HRT.

08. svibanj 2021 15:14