StoryEditorOCM

Mini KokoMlada glavata želva pronađena na Korčuli pripada populaciji iz razdoblja ‘izgubljenih godina‘. Tek jedna od tisuću jedinki preživi ovu osjetljivu fazu

Piše OM
4. veljače 2021. - 13:36

Mini Koko (Micikica), glavata želva pronađena nedavno na Korčuli i prebačena u Pulu, zbog svojih dimenzija ubraja se u prošlogodinje jedinke izvaljene iz jaja 2020. god. (85 g težine i 9 cm dužine oklopa), objavio je Aquarium Pula na svojoj Facebook stranici.

Zajedno s ostalim mladim jedinkama tih veličina pripada populaciji glavatih želvi iz razdoblja “izgubljenih godina” koje traje i do 15-ak godina, a odnosi se na razdoblje od izlijeganja iz jaja do povratka na pješčane plaže. Izraz “izgubljene godine” nastao je zbog nemogućnosti praćenja njihovih migracija u tom razdoblju njihovog života.

Naime, već dugi niz godina, migracije odraslih jedinki prate se pomoću odašiljača (transmitera) sa satelitskim praćenjem, koji se zbog svojih veličina nisu mogli postaviti na oklop mladih jedinki.

Mlade jedinke praćene su isključivo iz brodova te analizom njihovih prehrambenih navika, što nije bilo dostatno za bolje razumijevanje njihovih migracija. Tek je razvoj novih odašiljača veličine pametnih telefona (“preživljavaju” od 27 do 220 dana), u potpunosti moguće razumjeti migracije mladih jedinki poput Mini Koka (Micikica).

Prirodna predacija glavna je životna prijetnja za novorođene kornjače; utvrđeno je da će samo 1 od 1000 mladunaca preživjeti ovu izrazito osjetljivu životnu fazu.

Pretpostavljamo da je donešena morskim strujama s jedne od pješčanih obala istočnog Sredozemlja (Grčka, Cipar, Turska) na kojoj se izvalila. No, najnovija istraživanja potvrđuju povremeno gniježđenje glavate želve i duž cijele albanske obale Jadrana što pomiče dosad poznatu granicu gniježđenja od najbližih sjeveroistočnih jonskih obala prema jugoistočnom Jadranu (Albanija).

U kasnijim životnim fazama života, glavate želve zbog hranjenja, često zalaze u sjeverni Jadran, koji uz Gabeški zaljev (Tunis) predstavlja jedno od najznačajnijih hranilišta u cijelom Sredozemlju.

Brošura o glavatim želvama

Aquarium Pula objavio je još jednu lijepu vijest:

Zadovoljstvo nam je podijeliti s Vama on-line brošuru “?????.???????.????????.” koja opisuje biologiju glavatih želvi, rad i dostignuća Centra za oporavak morskih kornjača te način postupanja u slučaju pronalaska ozlijeđenih jedinki.

Brošuru koju smo podijelili u tiskanom obliku tijekom prošlogodišnjeg povratka oporavljenih kornjača (Marvin, Free Wings i Opat) u more, sufinancirana je sredstvima Grada Pule-Pola - kažu u Aquariumu.

Brošuru možete vidjeti OVDJE

18. travanj 2024 08:45