StoryEditorOCM

ovog vikenda‘More zna, otok pamti‘: na Lošinju se održava velika akcija čišćenja obale i podmorja

Piše Hina
19. travnja 2024. - 15:18

Dvodnevna eko akcija čišćenja obale i podmorja na otoku Lošinju "More zna, otok pamti" i ove će godine biti održana tijekom vikenda, 20. i 21. travnja, priopćili su organizatori - ronilački centar Subseason i Institut Plavi svijet.

Dosad se odazvalo stotinjak ronioca iz gostujućih i lokalnih ronilačkih klubova te se očekuje ukupno nekoliko stotina volontera i građana, koji će zajedničkim snagama čistiti više lokacija, luka i plaža - Mali Lošinj, Čikat, Nerezine, Ćunski, Artatore, Punta Križa i Veli Lošinj.

Lani je, s ciljem podizanja svijesti o problemu otpada na morskom dnu, obali i plažama te promicanja održivih rješenja za očuvanje morskog okoliša, u akciji sudjelovalo 430 ronilaca, volontera i građana te je s lošinjske obale i podmorja uklonjeno više od 40 kubika otpada.

Akciju podupiru Grad Mali Lošinj, Turistička zajednica Grada Malog Lošinja, Jadranka turizam- Jadranka kampovi, Komunalne usluge Cres- Lošinj, Županijska lučka uprava Mali Lošinj, udruga i klubovi.

Organizatori eko akcije naglašavaju da taj projekt podsjeća na nekadašnju samoinicijativnu eko akciju otočana zvanu "rabota" kada se javne pašnjake i putove čistilo na proljeće, pred Uskrs, a lokve ljeti, kada je u njima bilo najmanje vode.

"Ono što se danas naziva ‘rad za dobrobit zajednice‘, nekada se povezivalo s povlasticom ispaše privatnih ovaca na komunalnom pašnjaku i korištenja komunalnih lokvi, kao i korištenja zajedničkih, komunalnih putova", napominju.

Akcije čišćenja i održavanja organizirao je "ancijan" (starješina sela), koji je ujedno vodio brigu o tome da se svi koji trebaju odazovu i odrade određene poslove. Sankcija za neodrađenu ‘rabotu‘ bila je sramota".

29. travanj 2024 19:42