StoryEditorOCM

Rijedak prizorMorž velik poput bika satima se izležavao na obali. Ali, otkud on tu? ‘Vjerojatno je zaspao na santi leda na Grenlandu i probudio se ovdje‘

Piše JL
16. ožujka 2021. - 08:14

Morž uočen na stijenama u irskom okrugu Kerry vjerojatno je mlada životinja koja je napustila Arktik u potrazi za novim staništem i hranom, prenosi BBC mišljenje stručnjaka.

Rijedak prizor u nedjelju je zabilježio jedan mještanin u društvu svoje petogodišnje kćeri. No, već u ponedjeljak su promatrači rekli da na tom području nema znakova životinje.

Takvi prizori vrlo su neobični, a odrasli morž viđen je na sjevernoj i zapadnoj obali Škotske 2018. godine, prenosi Jutarnji.

Tom Arnbom, viši savjetnik WWF-a za Arktik i tamošnji morski život, rekao je da je ovaj morž izgledao kao relativno mlad.

- Često se mlade životinje odvaže na duga putovanja kako bi pronašle nova područja za hranjenje, objasnio je.

Alan Houlihan rekao je irskim medijima da su on i njegova kći Muireann spazili sisavca na otoku Valentia kad su tijekom vikenda bili u šetnji.

- Ta životinja je bila ogromna. Bila je poput velikog bika, rekao je.

- Kasnije je na neko vrijeme nestao u moru, a onda se vratio i izležavao na stijeni dobrih nekoliko sati. Bilo je fantastično.

Morski biolog Kevin Flannery iz akvarija Dingle Oceanworld kazao je:

- Ovo je prvi potvrđeni slučaj morža na ovom području. No mislim da je to bila jednokratna pojava.

Irska grupa za zaštitu kitova i dupina (IWDG) smatra da je to ukupno treći put od 1999. godine da je ondje primijećen morž.

Flannery je kazao da je sisavac vjerojatno zaspao na santi leda na Grenlandu i probudio se pored irske obale.

Međutim, Arnbom kaže da je to malo vjerojatno. Umjesto toga, morž je vjerojatno namjerno otišao daleko od kuće u sjevernom Atlantiku i približio se irskoj obali kako bi pronašao hranu, kaže on.

- Prije ili kasnije moraju doći do plićaka, tj. na manje od 100-200 metara dubine, kako bi se hranili školjkama. Dnevno pojedu i do nekoliko tisuća školjki, objasnio je.

- Daleko je od svojih prijatelja, ali ne bojim se da će umrijeti, objašnjava Arnbom i dodaje da morž na fotografijama ne izgleda bolesno.

Nada se da će životinja pronaći put kući, ali ne prije nego što se ukaže i na nekoliko drugih mjesta.

Vrlo je važno da se ljudi ne približavaju morževima, inače se mogu uplašiti i udaljiti od obale čime se dovode u opasnost, objasnio je.

- To su velike, divlje životinje, pa se držite podalje.

U sjevernom Atlantiku ima oko 20.000 morževa, ali ova je vrsta na svjetskoj razini ugrožena zbog klimatskih promjena i brodskih putova, rekao je Arnbom.

Dodao je da je zbog toga u Tihom oceanu, blizu Aljaske i sjeveroistočne Rusije, uginulo već na tisuće ovih sisavaca. No čini se da se u Atlantiku morževi lakše nose s promjenjivom klimom jer su hranilišta bliže obali i životinje se odmaraju u manjim skupinama.

27. travanj 2024 13:37