StoryEditorOCM

žene iz sjeneMuzej betinske drvene brodogradnje: U svijetu kalafata ženska ruka bila je prisutna svugdje

Piše M. I.
19. kolovoza 2023. - 11:29

Žene brodograditelja u drvu glavne su protagonistice izložbe "Žene kalafata" postavljene u Muzeju betinske drvene brodogradnje u Tisnom.

Izložba je obuhvatila period od sredine prošlog stoljeća do danas, razdoblja za koje postoje živi svjedoci vremena.

Kako pričaju iz muzeja: u obiteljskim brodograditeljskim radionicama tog doba ženska ruka prisutna je svugdje. Osim pomaganja muževima pri gradnji brodova, žene su radile i ono oku nevidljivo - pripremale hranu za brodograditelje i pomoćne radnike, čistile i pospremale radionu - u škveru i oko njega, održavale kontakte s vlasnicima brodova i ugošćavale ih. Zapravo su omogućavale brodograditeljima da se bave isključivo svojim poslom dok je, s druge strane, rad u škveru bio tek dio dnevnih obaveza žena brodograditelja. Uz brigu o djeci i kući u vremenima dok drugog zaposlenja nije bilo, radile su u poljoprivredi, bavile su se povrtlarstvom u betinsko - murterskom polju i maslinama izvan otoka - u Modravama i na Kornatima. Prodavale su povrtlarske proizvode, bile su težakinje, čuvale su djecu i držale obitelj na okupu i na neki način uvijek bile u sjeni, ali itekako bitne za obitelj i društveni poredak.

image

Žene kalafata

MBDB

S promjenama u društvenom sistemu na širem nivou došlo je i do promjena u položaju žena u obitelji i zajednici pa su se uz dotadašnje obaveze bavile i turizmom, ali i vlastitim strukama i profesijama. Međutim, kućne obaveze uvijek su ostale samo njihove.

Izložba je otvorena narednih pet tjedana, a prati ju i istoimeni dvojezični katalog.Autorica je Kata Šikić Čubrić, a na sam koncept izložbe utjecao je doktorski rad Karmen Turčinov o ulozi žena u patrijarhalnom društvu Murtera i Kornata 20. stoljeća.

Ako ste u prilici, svakako posjetite ovu izložbu!

image

Žene kalafata

MBDB
15. srpanj 2024 20:42