StoryEditorOCM

jedrenje kao ljubav‘My way around the world‘: promocija knjige o putovanju oko svijeta čuvenom jedrilicom HIR 3

Piše M. I.
30. studenog 2023. - 13:47

Zagrepčanin Saša Fegić narednih dana predstavit će svoju knjigu "My way around the world" o putovanju oko svijeta južnom rutom na poznatoj jedrilici HIR 3, na kojoj se Mladen Šutej iz lučice na Žurkovu otisnuo 1982. na opasan put preko Atlantika do Karipskih otoka i Floride, oplovivši na njoj dva puta Rt Horn i jednom Rt Dobre Nade.

Fegić najavljuje promocije 6. prosinca u JK Horizont-Poreč, 8. prosinca u La Resistance Pula, te 13. prosinca u Klubu mladih Rijeka, sve u 19 sati.

Priča je to o obnovi legendarne jedrilice HIR 3 i plovidbi oko svijeta najtežim putem oko tri znamenita rta (rt Dobre nade, rt Leeuwin i rt Horn) koja je trajala dvije godine i četiri mjeseca. Fegić ističe kako se za ovaj podvig spremao 4 godine, prejedrio je više od 39 tisuća nautičkih milja (preko 72.000 km), proveo na plovidbi 28 mjeseci tijekom kojih je prešao 5 oceana.

Još kao četrnaestogodišnjak je 1992. pohađao desetodnevnu školu jedrenja kod Mladena Šuteja upravo na jedrilici HIR 3. Put ga je tako i odveo u skiperske vode.

Jedrilicu HIR 3, stradalu u vrijeme Domovinskog rata u Dubrovniku, otkrio je u Vrsaru 2014. godine. Bila je u derutnom stanju i pred potonućem. Šutej je s njom postao prvi Hrvat koji je sam preplovio Atlantik, a poznata je postala u serijalu Marija Saletta ‘Jedrima oko svijeta‘ kada je kao prva hrvatska sportska jedrilica oplovila rt Horn i oplovila svijet.

Ferić ju je odlučio obnoviti i u tome uspio da bi na koncu s njom krenuo na put oko svijeta 17. lipnja 2018. godine iz Malog Lošinja uz peteročlanu posadu. Ekspedicija je uspješno završena 17. listopada 2020. u Malom Lošinju.

28. travanj 2024 23:52