StoryEditorOCM

Održivi razvojNa otoku Murteru pronaći ćete i više od skrivenih uvala: zakopano blago jedinstvene plaže u Hrvatskoj nepresušan je izvor inspiracije

Piše OM
2. prosinca 2020. - 07:55

Prva asocijacija koja padne napamet na spomen otoka Murtera najvjerojatnije je ljeto. Onaj tko ga je posjetio zna da je to otok na vratima Kornata, otok nesvakidašnjih plaža i uvala i otok kojemu se sigurno iznova vraća. Uz to, otok Murter je gravitacijski otok najgušće otočne skupine Mediterana koja broji preko 200 otoka, otočića i hridi.

Druga asocijacija neka bude Argonauta, udruga koja na ovom otoku djeluje već punih 15 godina. Ova udruga brojnim akcijama i projektima kontinuirano doprinosi zaštiti prirode i okoliša otoka Murtera i njegovog šireg područja, otkriva, štiti i promovira zakopano blago bogate kulturno-povijesne i prirodne baštine i stvara nove vrijednosti.

Očuvana priroda i okoliš najveća su šansa razvoja otoka Murtera, što su od početka shvatili Argonautini volonteri, članovi i zaposlenici koje čine mladi stručnjaci iz različitih područja.

Prva arheološka plaža u Hrvatskoj

Udruga svojim djelovanjem potiče stil života i donošenje osobnih, poslovnih i javnih odluka u skladu s očuvanjem prirode i okoliša.

Kulturno-povijesna baština otoka Murtera za njih je neiscrpan izvor inspiracije, a osobito se bave valorizacijom arheološkog nalazišta Colentum, prve arheološke plaže u Hrvatskoj na kojoj su izgradili atraktivnu izvidnicu i spomenik volontiranju.

Plaža Colentum osvanula je na brojnim digitalnim kanalima zbog „ljulje“, jednog od projekata na kojem je Argonauta sudjelovala u idejnoj razradi, a koja je postala prava Instagram zvijezda.

Instalacija za igru izrađena od odbačenih automobilskih guma

Veliki dio aktivnosti ove udruge odnosi se na promicanje održivog razvoja, a njihova najdraža definicija održivog razvoja jest: "Održivi razvoj smo MI!".

Tako je nedavno njihova volonterka Claudia iz Italije osmislila i provela projekt u kojem je zajedno s Argonautinim timom postavila instalaciju za igru izrađenu od odbačenih automobilskih guma na vrtićkom igralištu u Betini, projekt koji je bio nominiran za nagradu Saveza društava Naša djeca Hrvatske - Naj akcija 2020. gradova i općina prijatelja djece.

Coworking centar

Argonauta je nositeljica dva veća projekta; „JEDRO – Jadranski međusektorski edukacijski i društveni centar za održivi razvoj otoka“, financiran iz Europskog socijalnog fonda i „Plava eko patrola – izvannastavni edukacijski program za održivi razvoj u priobalnim i otočnim zajednicama Šibensko-kninske županije“, financiran iz Švicarsko-hrvatskog programa suradnje.

I jedan i drugi projekt prožeti su lokalnošću, a zajednička im je vizija kako ju vide u Argonauti - zadovoljan čovjek kao dio aktivne zajednice koja upravlja vlastitim resursima poštujući načela održivog razvoja.

Društveni centar Jedro osigurat će bolje uvjete i veću kvalitetu rada lokalnih murterskih udruga kroz otvaranje društvenog centra u Murteru. Do svibnja 2022. godine revitalizirat će se vrijedan prostor u vlasništvu Općine Murter-Kornati koji će se u obliku društveno-razvojnog coworking centra staviti na raspolaganje lokalnim udrugama.

Plava eko patrola – djeca i mladi kao zaštitnici prirode

Argonauta u suradnji s partnerima i suradnicima za učenike viših razreda osnovnih škola na otočnom i priobalnom dijelu Šibensko-kninske županije razvija izvannastavni edukacijski program pod nazivom „Plava Eko-patrola“ koji pruža priliku za sustavnu izvan-nastavnu edukaciju o održivom razvoju.

Kroz ovaj program se metodama neformalnog obrazovanja i informalnog učenja osigurava dodana vrijednost edukacijskog programa te sudjelovanje, aktivno građanstvo i socijalno uključivanje djece i mladih u društvene tokove njihovih lokalnih zajednica od najranije dobi.

Čak 117 volontera na Murteru

Argonauta također sudjeluje u projektima volontiranja pa su tako do sada na međunarodnim volonterskim projektima u Murteru ugostili 117 volontera u sklopu programa Erasmus+ i Europskih snaga solidarnosti.

Zbog Argonaute i njenih partnera jedna mala otočna zajednica i njeni posjetitelji mogu uživati u svako godišnje doba u različitim kreativnim, edukativnim, volonterskim i zabavnim sadržajima, ili se pridružiti razvojnim inicijativama i tako dati svoj osobni doprinos zaštiti prirode i okoliša te održivom razvoju.

Ako vas put dovede na Murter, svakako potražite Argonautu ili se inspirirajte radom ove udruge na www.argonauta.hr i profilima društvenih mreža.

18. travanj 2024 12:30