StoryEditorOCM

iznad površineNa Sardiniji se odvija Svjetsko prvenstvo za klasu Formula Kite: letači u borbi za olimpijsku ulaznicu

Piše M. Ilić
12. listopada 2022. - 17:00

Plaža Poetto u Cagliariju na Sardiniji, domaćin je Svjetskog prvenstva za olimpijsku klasu Formula Kite koje se održava od 11. do 16. listopada.

Sudjeluje 150 kajtera koji predstavljaju 44 nacije sa svih kontinenata, a među njima su i Martin i Marija Dolenc. Prilika je to za ulaznicu za Olimpijske igre u Parizu 2024., što bi moglo poći za rukom Martinu, čudu od djeteta kako su ga zvali zbog njegovih uspijeha u ovom sportu.

Na uzbudljivim natjecanjima u Cagliariju, ovi sportaši doslovce lete na foil dasakama iznad površine pri brzinama većim od 30 čvorova u kratkim jedrenjima koja traju po 12 minuta, i još kraćim finalima od samo 6 minuta. Ovo je zapravo, najbrža vrsta jedrenja ikada viđena u olimpijskom natjecanju.

image

Kajteri na prvenstvu u Cagliariju

Plaža Poetto nadaleko je poznata kao jedno od najboljih mjesta na svijetu za kitefoiling. Ovih dana tamo borave mnoga velika imena iz kite svijeta, ali i samog jedrenja poput osvajača olimpijskih medalja u jedrenju Amerikanaca Johna Bertranda i Charlieja McKeeja, Španjolca Ikera Martineza i Joea Glanfielda iz Velike Britanije, svi redom stručnjaci koji žele pomoći mladim kajterima da postignu što bolji uspjeh u ovom novom olimpijskom sportu.

Dvadesetdvogodišnji Martin Dolenc dolazi iz Pomera u Istri. Prvi put je na dasku za surfanje stao s tri godine, dvanaest godina kasnije vozio je kajt, te je ubrzo osvojio zlatnu medalju na svjetskom prvenstvu za natjecatelje do 18 godina. Rođen je u Splitu jer su mu tada roditelji živjeli u Bolu, surferskoj meki, a otac mu je čuveni Johnny Dolenc, legenda windsurfinga, koji mu je danas i trener, kao i njegovoj mlađoj sestri Mariji.

image

Kajteri na prvenstvu u Cagliariju

29. travanj 2024 05:54