StoryEditorOCM

seizmologijaNa splitskom PMF-u najavljen niz predavanja o potresima u Jadranskom moru

Piše M. I.
3. studenog 2023. - 08:15

Tim seizmologa s Geofizičkog Zavoda Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu održat će niz predavanja iz seizmologije u ponedjeljak 6. studenog s početkom u 14.15 sati u učionici B3-37 na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Splitu.

Najavljeni su: dr. sc. Dinko Šindija "Projekt CRONOS i seizmičnost Dalmacije", Helena Latečki, mag. phys-geophys "Što se to trese u Jadranu? Implikacije simulacije potresa središnjeg Jadrana", doc. dr. sc. Josip Stipčević "Pogled u litosferu Dinarida: analiza seizmičkih nemira i dalekih potresa", te dr. sc. Dinko Šindija "Otkrivanje skrivenih potresa - moć strojnog učenja u seizmologiji".

Šindija je doktorirao na temu vulkanske seizmologije. U okviru projekta CRONOS zadužen je za postavljanje i održavanje novih seizmoloških postaja (trenutno ih je 11) te instalacijom i održavanjem servera za pohranu podataka. U znanstvenom radu, Dinko se bavi automatskom katalogizacijom i lociranjem potresa pomoću strojnog učenja za petrinjsku seriju potresa i za nove podatke dobivene mrežom seizmografa postavljenih unutar projekta CRONOS.

Na primjeru petrinjske serije potresa, pokazat ću koje su prednosti, ali i (trenutne) mane, korištenja strojnog učenja u analizi seizmoloških podataka.

Helena Latečki bavi se održavanjem seizmoloških postaja, analizom prikupljenih podataka te lociranjem potresa na području središnje i južne Dalmacije. Nadalje, bavi se simulacijama potresne trešnje na širem zagrebačkom i petrinjskom području, centralnom Jadranu te širem dubrovačkom području koje je u fokusu njezinog doktorskog rada.

Zanimljivo će biti i predavanje "Što se to trese u Jadranu?". Implikacije simulacije potresa središnjeg Jadrana Jadransko more, koje se dugo vremena smatralo gotovo aseizmičkim, posljednjih je desetljeća pokazalo značajnu seizmičku aktivnost s potresima jačim od 5.0 po Richterovoj ljestvici. Nedavna serija potresa iz 2021. godine i njezini učinci na naseljene otoke, nanovo je naglasila važnost istraživanja seizmičnosti i glavnih seizmogenih izvora na ovom području. Kroz ovo predavanje, predstavit će se metoda fizikalnog numeričkog modeliranja potresne trešnje kao jedan od pristupa k boljem razumijevanju uzročnika i posljedica potresa u središnjem Jadranu.

U predavanju o analizi seizmičkog nemira i dalekih potresa Dinarida predstavit će se rezultati nedavnih istraživanja strukture kore i gornjeg dijela plašta Dinarida.

29. travanj 2024 17:59