StoryEditorOCM

zagađeno moreNaftna mrlja opet plutala stobrečkom valom, ali Kapetanija nije zabilježila nikakvu dojavu: ‘Nekad su dovoljna i dva decilitra da se proširi smrad‘

Piše Helena Lovrić
12. siječnja 2021. - 13:31

Fotoreporter Cropixa Ante Čizmić 11. siječnja zabilježio je poveću naftnu mrlju u stobrečkoj vali. Mrlja, kako nam je objasnio, površinom pliva već nekoliko dana. Bila bi to vijest koja bi zasigurno zabrinula mnoge, da o uočenoj ekološki neprihvatljivoj emulziji, mediji nisu izvještavali i proteklog tjedna, nakon upozorenja brojnih čitatelja.

Tada je zabilježeno kako je zagađenje prekrilo istočni dio obale te da se prostire na stotinjak metara kvadratnih.

Radi li se o istoj mrlji ili je u pitanju novo curenje nafte pokušali smo doznati u nadležnoj Lučkoj kapetaniji.

Iz Kapetanije nam je pak potvrđeno kako je 6. siječnja uistinu zabilježena dojava građana preko operatera službe 112 u kojoj je naznačeno kako se u stobrečkoj lučici osjeća miris nafte i kako je uočena mrlja koja se presijava na površini.

Ivica Vuletić, voditelj Odjela pomorskog prometa u Lučkoj kapetaniji potvrdio nam je kako je upravo on bio dežurni i toga dana izišao na teren.

- Osjetio sam miris, a s obzirom na to da je lučica dobro osvijetljena mogao sam dobro i vidjeti, ali nisam uočio nikakva zagađenja, na površini nije bilo nafte. Na teren sam izišao u 20 sati i 40 minuta i zadržao se do 21 sat i 30 minuta. Obišao sam sve brodice, lučicu, tamo su "gradele", kako ih mi zovemo, i četiri vezana broda na kojima nije bilo posada jer su na mrtvom vezu, nikakvih aktivnosti nije bilo. Dakle, osjetio se miris, ali na površini nije bilo ničega.

Odakle se onda širio neugodan miris Vuletić nije mogao potvrditi kazavši kako je nekad dovoljno i curenje 2 decilitra nafte da se proširi smrad, a curenje "kapi ulja" je nažalost svakodnevna pojava u svakoj luci.

Glede mrlje zabilježene 11. siječnja Vuletić kaže kako Kapetanija nije zabilježila nikakvu dojavu ni građana niti službi. On sam kako kaže, živi u Stobreču i često "učini đir", no ovih dana ističe kako ništa nije čuo ni primijetio.

Mogu li naftne mrlje brzo otplutati iz luka i koliko se brzo uopće mogu razgraditi - zapitali smo pokušavajući riješiti misterij stobrečke luke.

- Zavisi od korenta i vremenskih prilika, ako je bura to se brzo razgradi, ali od dizela često na površini ostane samo odsjaj dok se sam dizel razgradi u kratkom vremenu.

23. travanj 2024 22:06