StoryEditorOCM

POTPUNO UNIŠTENANajraskošnija venecijanska galija puna zlata i baršuna služila je za obred vjenčanja s morem sve dok je Napoleon nije sravnio sa zemljom

Piše M.P.
10. siječnja 2022. - 12:52

Devetog siječnja 1798. godine Napoleonovi vojnici uništili su znamenitu venecijansku galiju Bukentaur (tal. Bucintoro), podsjeća Povijest.hr.

Kako je objašnjeno na portalu, radilo se o izvanredno bogato ukrašenom plovilu s gomilom pozlate, korištenom u najsvečanijim državnim prigodama.

Bukentaurom se prevozio mletački dužd na svečanostima Vjenčanja s morem (tal. Sposalizio del Mare), koje su se odvijale svake godine na kršćanski blagdan Uzašašća. Na tim bi svečanostima mletački dužd isplovio na Bukentauru i bacio prsten u more kao znak vjenčanja s njime.

Galija Bukentaur, izrađena oko 1727. godine, bila je posljednja u nizu takvih, korištenih stoljećima, a ujedno i najraskošnija od njih. To je plovilo sadržavalo velike količine crvenog baršuna i pozlate od listića pravog zlata.

Napoleonova naredba o uništenju Bukentaura bila je motivirana potrebom za likvidiranjem simbola Mletačke Republike, koju je uspio osvojiti upravo prethodne, 1797. godine, piše Povijest.hr.

26. travanj 2024 04:28