StoryEditorOCM

prokljansko jezeroNautička sezona po treći put otvorena Skradinskom regatom krstaša, donosimo konačan poredak

Piše M. ILIĆ
18. travnja 2023. - 16:03

Treća po redu Skradinska regata krstaša proteklog je vikenda održana na Prokljanskom jezeru, čime je ponovno službeno otvorena nova nautička sezona.

U regati je sudjelovalo ukupno 13 posada koje su se natjecale u kategorijama "Lake racer" i "Lake cruiser". Posade su subotnju utrku startale sa skradinske rive, a jedrile su po jugu koji je oscilirao između deset i dvadeset čvorova te svim posadama pružio idealne uvjete za vrhunski dan na moru.

Prvi dan regate odjedren je po jugu, koje je na trenutke bilo vedro, a u skladu s promjenjivom naoblakom vjetar je oscilirao u rasponu od deset do dvadeset čvorova. Povoljni vremenski uvjeti svim su posadama omogućili vrhunsko jedrenje, dobro druženje te prekrasan dan na moru.

Najuspješniji je u ukupnom poretku bio Gringo 3, na čelu sa skiperom Robertom Sandalićem iz zadarskog JK Uskok, dok su brodovi ERCO D i Blue Lady II zauzeli drugo, odnosno treće mjesto. Pobjedu u kategoriji Lake cruiser odnio je brod KRKA, kojemu je za kormilom bio Juraj Radačić iz šibenskog JK VAL.

Kao i prethodne dvije godine, i ovogodišnju Skradinsku regatu organizirao je JK Kon-Tiki Sailing Croatia, dok je ACI marina Skradin bila domaćin, a sve s ciljem promicanja jedinstvenog ambijenta koji donosi ova slatko-slana regata zbog održavanja na samom Prokljanskom jezeru, ali i neposredne blizine Nacionalnog parka Krka. Nit vodilja ove regate jest pozicioniranje Skradina, ali i Prokljanskog jezera kao jedne od posebnijih jedriličarskih destinacija na Mediteranu. Po završetku natjecateljskog dijela regate, tradicionalno je održano prigodno druženje u konobi Toni, gdje je natjecatelje i prijatelje utrke dočekao tradicionalan dalmatinski ambijent.

image

Skradinska regata

"Veliko mi je zadovoljstvo da je nautička sezona i ove godine počela upravo u ACI marini Skradin, kao i prethodne dvije godine. Skradinska regata postala je tradicija ovog podneblja, a kao manifestacija se oblikovala u svojevrstan brend našeg kraja, što će posebno doći do izražaja u godinama koje slijede. Niti jedna druga regata nema ovakav ambijent, a samo uređenje marine, kvaliteta usluge, kao i činjenica da marina praktički predstavlja vrata jednog od najljepših hrvatskih nacionalnih parkova, daje dovoljno na važnosti ovoj regati te sudjelovanju u istoj", poručio je Slaven Bogut, direktor ACI marine Skradin.

image

Skradinska regata

image

Skradinska regata

24. travanj 2024 12:07